Július 18. Csütörtök, Frigyes

Sivatagból édenkert?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elsivatagosodás veszélye nagyon is reális, ráadásul hazánkat is erősen érinti. A klímakatasztrófának ezzel az aspektusával pedig elég nehéz harcolni, de nem lehetetlen. Sőt, egy ügyes trükkel a sivatagok is termővétehetőek, de ehhez azért még kell némi idő.

Sivatag

Asivatagilletve azottanilétformák fontos szerepet töltenek be a biológiaisokszínűségmegőrzésében. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk termővé tenni a sivatagokat, akkor is csak egy részükre lehetünk hatással, hiszen nem érthetjük pontos szerepüket az egyensúlyban, de hogy van, az teljesen biztos.

kép:worldwildlife.org

Azonban a sivatagok egyre csak terjeszkednek, és bár lehet ellenük harcolni a faültetésekkel, nagyon körülményes. Hiszen a fákat nem csak elültetni kell egy-egy hatalmas akció során. A csemetéket gondozni is kell, locsolni, a kártevőktől óvni, ellenkező esetben az erdőtelepítés csak egy hangzatos, drága, de értelmetlen küszködés lesz a természet ellen.

Cseh lelemény

Cseh tudósok tovább gondolták azt az elképzelést, miszerint a sivatagok levegőjéből ki lehet vonni a nedvességet. Ezt a módszert már igen régóta alkalmazzák, ám napi szinten egy-egy berendezés csupán 10 liter vizet képes kinyerni a levegőből. Ezzel szemben a csehek berendezése 200 liternyit is képes kinyerni, amivel már nem csak az ivóvíz problémáját lehet megoldani, hanem az öntözést is, amivel termővé tehető a sivatag.

kép:worldatlas.com

Azonban vannak kisebb akadályok, és nem csak a berendezés ipari méretűvé tétele. A sivatagok levegőjének relatív páratartalma alacsony, ezt pedig tovább csökkenti az, ha a párát víz formájában kinyerik belőle. Az ember számára az ideális 40-60% körüli, a sivatagokban ez a szám 25% körül mozog – ez persze a terület fajtájtól, méretétől,elhelyezkedésétől,stb. is függ.

Igaz, ha megindul a termelés az öntözés, illetve a növénytermesztés megemeli a páratartalmat, vagyis hosszútávon működőképes a rendszer, ám rövidtávon komoly kihívásokkal kerül szembe. Ennek ellenére, ha sikerül ipari méretekben is létrehozni, akkor jó eséllyel növelhető meg a termelésre fogható földterületek aránya, mely a növekvő népesség számára nagyon jó hír. Nem utolsó sorban pedig nem a meglévő erdőségeket kellene kivágni, hiszen a sivatagokban ismegoldatólenne a mezőgazdasági tevékenység.

lead kép:kenkoskela.com