Május 25. Szombat, Orbán

Pusztulnak a fák a klíma miatt

null

Klímakatasztrófa valahogy mindig másholvan jelen, nem Európában. Persze fenyegetnek minket is a lehetséges következmények, de valahogy mindig csak a fenyegetésekkel szembesülünk, nem a következményekkel. Ez pedig abba a hamis elképzelésbe ringatja az itteni embereket, hogy mi lehetünk azok, akik megússzák ezt az egészet különösebb sérülés nélkül. Hát nem.

Megérkezett

Most már nem kell másik földrészre utazni, nem kell messzire tekinteni, Németország erdőségein tökéletesen látható, mit tesz Európával a klímakatasztrófa. A német területek 32%-át borítja erdő, melynek jelentős többsége fenyőerdő. Most azonban úgy tűnik, a csodálatos illatú lucfenyő eltűnik az erdőségekből, ahogyan maguk az erdők is jelentősen zsugorodni fognak. És ez most kivételesen nem az emberműve, illetve nem közvetlenül.

kép:dw.com

Most nem az erdőirtás jelenti a gondot, hanem a szárazság, mely évről évre visszatér, egyre hosszabb időre. A száraz időt ugyan túlélik az erdők, de sajnos az ellenállóképességük jelentősen csökken, vagyis az olyan kártevők, mint gyapjaslepke hernyója, vagy éppen a gombák sokkal erőteljesebben képesek terjedni, súlyos károkat okozva az erdőkben.

A német erdőgazdálkodókat összefogó szervezet, az AGDW jelentésében bemutatja, hogy a mintegy 11,4 millió hektáron elterülő erdőkben tavaly és idén összesen 70 millió tömör köbméterhullladékfakeletkezett. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a károkat kompenzálni lehessen 300 millió facsemetét kellene elültetni, amihez mindenképpen szükség van az állam támogatására.

kép:roamingrequired.com

Elértünk arra a pontra, amikor az államnak szem előtt kell tartania a klímagazdálkodást, vagyis olyan visz major alapokkal kell rendelkeznie, mely a klímakatasztrófa következményeinek kompenzálására használható fel. Hiszen az AGDW arra is kitér, hogy ez a hatalmas famennyiség összesen 2,1 milliárd eurós kárt jelent. Ez nagyjából680 milliárdforintos kár, ami sajnos nem csak lokális, vagyis nem csak a német területeken jelentkezhet. Ezek a szárazságok ugyanis Európában nagyon sok helyen vannak jelen, és olyan károkat okoznak, melyek nem csak pénzt emésztenek fel. Sajnos azzal az ökológiai katasztrófával is szembe kell néznünk, mely akár egyes fajok eltűnését is eredményezheti, mint a lucfenyő esetében. Ma már tudjuk, hogy a klímakatasztrófa ellen a legjobb - és talán egyetlen valóban hatékony fegyverünk a faültetés, amire most nagyobb szükség van, mint valaha.

lead kép:ccdiscovery.com