Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Port szórunk a fejünk fölé - így lassítható a klímakatasztrófa

ÉghajlatklímamelegGatesporemberNap
2019. augusztus 24. 11:00
null

Porral takarnák el az eget, vagyis inkább tompítanák a nap erejét, és melegét, hogy ezzel lehessen lassítani a klímakatasztrófát és annak hatásait, amíg azemberiségképes lesz teljesen átállni a megújulóenergiahordózókhasználatára.

Port a fejünk fölé

A terv elképesztő, de megvalósítható a következő 10 éven belül. Lényegében arról van szó, hogy nagy mennyiségű krétaportjuttatnánaka sztratoszférába, mely ott szétterülve, mintegy napernyőként funkcionálna. A részecskékről a hő egy része visszapattanna az űrbe, amivel lassítana lehetne azokatakatasztrofáliskövetkezményeket, melyeket a klímaváltozás okoz a Földön.

kép:ladbible.com

Aprojektnem légből kapott ötlet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Harvard tudóscsoportja felel érte, és a finanszírozó sem kisebb személy, mint Bill Gates. A milliárdos ismert arról, hogy szívén viseli a Föld sorsát, és több alapítványán keresztül is támogat olyan kutatásokat, melyek képeseklehetnek az minket fenyegető gondok orvoslására.

Jelenleg is folynak a munkálatok, és ráadásul igen előrehaladott állapotban vannak, hiszen már a tesztelési fázis következik. Most egy meteorológiai léggömb segítségével egyszerre 2 kilogramm krétaport juttatnának 19 kilométer magasságba a Mexikói-sivatag fölé. A léggömböt ezután propellerek segítségével visszavezetnék ebbe a kis felhőbe, és méréseket végeznének, mely megmutatja, az elmélet működik-e a valóságban is.

Nem minden arany...

A projekt nagyonígéretesneknik, de sok tudós szerint nem számol olyan lehetőségekkel, amikkel kellene. Ilyen az is, hogy a por a légkörben olyan láncreakciót indíthat el, melynek következménye erőteljes hurrikánok, valamint hosszú aszályos időszakok lennének, melyek végül több millió ember halálát okoznák.

kép:stonegatetooling.com

A milliárdos és a tudományos munkatársak is tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel, de úgy érvelnek, hogy a klímakatasztrófa legalább akkora veszélyt jelent, mint az említett lehetséges következmények, így mindenképpen kockázatot kell vállalni. A tesztek azonban remélhetőleg választ adnak arra a kérdésre is, hogy mekkora az a kockázat, amit az emberiségnek vállalnia kell, hogy a saját rossz szokásaiból eredő veszélyt elhárítsa.

lead kép:businessinsider.com