Május 25. Szombat, Orbán

Pillanatnyi kényelem, vagy túlélés, ez itt a kérdés...

null

A klímakatasztrófával kapcsolatban nagyon sokszor kerülnek elő az erdőirtások,főlegaz Amazonas – medence területeivel kapcsolatban, vagy az északi orosz területeken. Pedig nem csak itt van komoly pusztítás, és ennek okaegyértelműenaz, hogy nem látunk tovább az orrunknál.

Kényelem, pénz, luxus

Mi is határozza meg a döntéseinket? Az, hogy nekünk jobb legyen. Ez egy természetes reakció, minden élőlény így tesz, kár érte elítélni bárkit is. Csakhogy az ember intelligens faj, képesarra,hogy tovább is gondolkodjon, és meglássa a nagyobb összefüggéseket. Az azonban már egészen más kérdés, hogy a látottakra reagál-e, vagy sem.

kép:greenliving.lovetoknow.com

Egyelőre nem, amikatasztrófáliskövetkezményekkel fog járni. AmikorTrumpelnök hivatalba lépett, azt ígérte a polgároknak, amit hallani akartak: jólétet, lakásokat, munkahelyet, pénzt. A lehetőségeihez mérten ezt igyekszik is megadni, nem számít, hogy a tudósok sikoltoznak a lépései láttán. Mert bizony az USA sem kivétel, ha az erdőirtásokról, a vadon elvesztéséről van szó. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy 2001 és 2017 között bizony 9,7 millió hektárnyi erdőterület, védett tenger és vadon veszett oda. És ez nem csak a mostani vezetés hibája, ebben bizony az előző elnök is benne van.

Politika vagy emberi akarat?

Jó kérdés, hogy az elvesztett területeket a politika akarta felhasználni, vagy a polgárok nyomásának engedve adta be a derekát a vezetés. Mindenesetre az tény, hogy ez a Magyarországnál is nagyobb terület már megsemmisült, legalábbis a vadon élő állatok és a honos növények számára.

kép:en.wikipedia.org

Ennek hatásai most mégpozitívak. Több lakás, több mezőgazdasági terület, a gazdaság fejlődik, most mindenki örül. Csakhogy az erdőterületek eltűnésével bizony az USA klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága egyre csak nő. Most még mindenki örül azújszántónak, de néhány év múlva a pokolba kívánja, mikor a szomjúságtól elgyötörve a napi 1-2 liternyi fejadagért áll sorba.

Az erdőségek párologtatásának komoly szerepe van a terület csapadékeloszlásának kialakításában, illetve az elsivatagosodás megakadályozásában. A víz pedig olyan kincs, mely egyelőre értéktelen a kőolajjal, a földgázzal, az atomenergiával, vagy éppen a luxuslakásokkal szemben, azonban a felsoroltak egyikét sem lehet meginni, kizárólag a vizet...

lead kép:onegreenplanet.org