Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Pára erőmű, mely áramot is termel, és a klímakatasztrófát is lassítja

Éghajlat
2019. augusztus 24. 15:00
null

A napenergia kihasználásának csupán egyik módja a napelem. Ismerjük még a napkollektorokat is, ám ezekkel forróvizet, és nem energiát lehet közvetlenül előállítani. De itt nem ér véget a sor.

Párolgás

A Nap hatása a Földre nagyon sokrétű. Az éltető meleg ugyanis többek közt párolgást is előidéz, melyet szintén energiatermelésre lehet fogni. A Columbia University tudósai éppen ezen dolgoznak, méghozzá elméletben igen jó hatásfokkal számolva.

kép:tes.comm

A kutatásuk célja, hogy a vízfelületekről távozó párából képesek legyenek energiát kinyerni. A próbálkozásnak bizony komoly hozadéka is lehet, mert a Nagy-tavak nélkül is az USA területén a vizek párolgásából évente mintegy 2.85 millió megawattóra energia nyerhető ki, ami az Egyesült Államok energiafelhasználásának kétharmadét elégítené ki. Ez pedig már akkora potenciál, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Működhet

A szerkezet, melyet a tudósok építettek több verziójú rugalmas anyaggal dolgozik. Mindnek az a tulajdonsága, hogy amikor kiszárad, jelentősen összehúzódik, vagyis gyakorlatilag úgy mozog, akár egy izom. Ez a mozgás az, mely végül energiává alakítható.

a tervben külön említést érdemel az is, hogy a szerkezetet létre lehet hozni kizárólag organikus anyagokból is, vagyis lényegesenkörnyezetbarátabblehet,mint a napelemek, melyek nem lebomló, és nehezen újrahasznosítható anyagokat is tartalmaznak.

kép:creation.com

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagy vízfelületekre telepített páraenergia gépekkel csökkenthető az üvegházhatás is, hiszen a párolgás jelentősen kevesebb lehet – hogy ez az időjárásra milyen hatást gyakorolhat, arról egyelőre nem szól a fáma.

A hátránya természetesen az ára. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz képes felvenni a versenyt a napelemek egyre olcsóbb, és a kutatások és fejlesztések hatására egyre nagyobb teljesítménnyel üzemelő garmadájával. Ettől még leírni nem kell, hiszen az energia kinyerése kifejezetten fontos, tekintve az emberiség energiaéhségét. És a párával működő rendszernek van egy nagy előnye: éjszaka is üzemképes, mert bár ilyenkor sokkal kisebb a párolgás, de a megfelelő anyaghasználattal ilyenkor is képes az energiatermelésre a gép.

lead kép:inhabitat.com

vízklímaemberenergiapáraNap