Június 19. Szerda, Gyárfás

Folyamatosan küzdenek a lángokkal az Amazonas erdeiben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A bolygó legnagyobb összefüggő esőerdő rendszere az Amazonas. A Föld teljes édesvíz készletének 20 százalékát és az állatfajok 10 százalékát rejti ez a vidék. A szén-dioxid megkötés miatt nagy kiterjedésű területei teszik a Föld tüdejévé.

A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. A nyolc dél-amerikai ország területén fekvő, 6,3 millió négyzetkilométeres Amazonas-medence legnagyobb részét esőerdő borítja.Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfajta él a vidéken.

A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be az erdőtüzek megfékezése érdekében. A nyolc dél-amerikai ország területén fekvő, 6,3 millió négyzetkilométeres Amazonas-medence legnagyobb részét esőerdő borítja.

Az esetek zömében emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

(forrás: mti, hirado.hu, képek:MTI/EPA/Greenpeace Brazil/Victor Moriyama,newsfounded.com,Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP)