Május 25. Szombat, Orbán

És igen, a rozsdából is lehet energiát nyerni, ráadásul nem is keveset!

null

Az energia előállítása központi kérdése az emberiségnek. A klímakatasztrófa alapvető oka, hogy egyre növekvő energiaéhségünket nem a megfelelő hordozók felhasználásával elégítettük ki, nem számoltunk a következményekkel. Most már tudjuk, teszünk ellene, de ez még kevés.

Azok a fránya hátrányok

A lobbisták szinte mással sem érvelnek a megújulókkal szemben, mint azokkal a hátrányokkal, amelyeket képtelenek vagyunk kiküszöbölni. Sajnos igazuk is van, hiszen, ha nem süt a Nap, akkor a napelemek nem termelnek semmit, ha nem fúj a szél, akkor a turbinák állnak. Ezzel nem lehet vitatkozni, de a megoldás semmi esetre sem lehet a szén, illetve más fosszilis energiahordozó bármilyen mértékű használata.

kép:sensafe.com

A megoldást máshol kell keresni, de mindenképpen természetes forrásból, melynek következményeivel is legalább részben képesek vagyunk számolni. Errejelenthetmegoldást most egy kutatócsoportfelfedésezése, akik a rozsdát értelmezték újra.

Elmúlás és energia

Az MIT ésNorthwesternUniversity kutatói ugyanis rájöttek arra, hogy a megfelelő rozsda a sós vízzel reakcióba lépve bizony képes az energiatermelésre. A megfelelő fejlesztésekkel ráadásul nem is kevésre, akár túlszárnyalhatja a napelemek hatékonyságát is. Ez persze a mostani napelemek esetében igaz csak, melyek nagyjából 20%-os hatékonyságot képesek felmutatni. A fejlődés azonban itt is töretlen, így kilátásunk van a napelemek azon generációjára is, melyek hatékonysága az ügyes megoldásoknak köszönhetően 80%-raugrik.

kép:szymonwieloch.com

A kulcs a megfelelő rozsda kifejezésben keresendő. A dolog sajnos nem olyan egyszerű, hogy ha áramot szeretnénk, akkor egy régi vasláncot belelógatunk egy pohár sós vízbe. Ehhez ugyanis laboratóriumi körülmények között létrehozott rozsda kell, de ettől még az eljárás nagy áttörést jelenthet az energiapiacon.

A rozsda alapú energiatermelés ugyanis bár csak kis teljesítményű eszközöket lehet képes működtetni, de ismerve az elektromos eszközök egyre takarékosabb működését, ez nem lehet gond. Éjjel is üzemel, szélcsendben, és nem károsítja a környezetet, így jókiegészítőjelehet a már megismert és működőképes alternatív energiatermelési módszereknek. Ehhez persze még egy sor fejlesztés és idő is kelleni fog, de a lehetőség adott, most már csak az a kérdés, mennyire tudunk vele élni?

lead kép:unsplash.com