Június 16. Vasárnap, Jusztin

Enni vagy nem enni - húsba vágó kérdés

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mezőgazdaság az erdőgazdálkodás és más, emberi földhasználat az üvegházhatású gázok kibocsátásának 23%-ért felelős. Ennek következtében a klímakatasztrófa megállításáért segít, ha lemondunk a húsról - áll egy friss ENSZ jelentésben.

Nincs több hús?

kép:insider.com

Ez azért drasztikus lépés lenne - bár tény, hogy a klímaválságból való kilábaláshoz drasztikus lépések kellenek. Azonban az is tény, hogy az ember alapvetően nem növényevő, hanem mindenevő teremtmény, így tehát az állati eredetű fehérjére is szüksége van a szervezetnek. Természetesen mindent meg lehet szokni, ahogyan a húsmentességet is, de gyerekek és idősek esetében ez semmiképp nem a legjobb ötlet. Példaként: a vas hatalmas mennyiségben van jelen a spenótban, de innen a felszívódása, vagyis a szervezetben való hasznosulása igen csekély. Az állati eredetű táplálékban azonban a vas nagyon jó arányban képes hasznosulni. Többek közt ez is az oka annak, hogy nagyon sok vegetáriánus ésvegánszorul vaspótlásra - ami persze könnyedénmegoldható.

Ha nem megy hús nélkül

Nem feltétlenül az a cél, hogy mindenki vegetáriánus legyen - bár ez sem lenne olyan rossz. A cél az, hogy jelentősen csökkentsük a húsfogyasztást, ami egyébként az egészségünknek is nagyon jót tenne. Jelenleg egy héten nagyjából 4-5 alkalommal fogyasztunk húst, ami nagyon sok. Elegendő lenne heti 1-2 alkalom is, amivel már drasztikusan lehetne visszaszorítani a világon tartott haszonállat állományt.

kép:vegsoc.org

Ennek pedig több szempontból is lenne jelentősége. Egyrészt a sokan emlegetett metánkibocsátás csökkenne, amit az állatok emésztése bocsát a levegőbe. Ennél is fontosabb azonban az élelmezési válság elkerülése. Jelenleg ugyanis a Föld szárazföldi részeinek 70%-át használja közvetlenül. A már most is tartó klímaválság azonban jelentősen megnehezíti a növénytermelést (szárazság, termőképesség romlása,sivatagosodás,stb.), vagyis további területek bevonására is szükség lehet. Ezt vagy további erdőirtásokkal lehet megtenni – ami gyakorlatilag egy hosszan elhúzott öngyilkosság -, vagy a legeltetésre használtterületekjelentős csökkentésével.

Amíg néhány hónappal, egy évvel ezelőtt még csak nagyon halkan merték megjegyezni a tudósok, hogy bizony nem ártana átalakítani az étkezési szokásokat, ma már határozottan állítják: ha nem csökkentjük jelentősen a húsfogyasztást, az élelmiszerpazarlást és ha nem állunk át egy fenntartható növénytermesztési gyakorlatra - ettől a nagytáblás, monokultúrást termesztés nem is állhatna távolabb -, akkor bizony egy olyan élelmiszerválsággal kell majd szembenézni, amihez képes a jegyrendszer még kellemesnek is mondható.

lead kép:pbhealthandfitness.com