Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Elérkezett az idő, kipusztul az ember?

Éghajlat
2019. augusztus 09. 16:00
null

Hogyan válhatott az ember a bolygó uralkodó fajává? Elképesztő intelligenciájával, innovációs készségével, rendkívüli alkalmazkodó képességével és a fantáziája segítségével. A klímakatasztrófa kapcsán azonban fel kell tenni a kérdés: ez elegendő lesz ahhoz, hogy fajunk fent is maradjon?

Kihalási hullám

Nem ez az első, és nem is az utolsó klímaváltozási folyamat a Föld létében. A különbség csupán az, hogy a jelenlegi folyamatot az ember generálta, és olyan gyors és nagy léptékű, hogy sajnos nem tudunk támaszkodni a történelem során bekövetkezett hasonló események adataira, legalábbis nem teljes mértékben. Az azonban már egyértelmű, hogy már most is egy kihalási hullám közepén vagyunk, és ha nem teszünk valamit, gyorsan és drasztikus méretekben, akkor minden negyedik fajtól elbúcsúzhatunk a hullám legelején, és hol van még a vége?

kép:newsjunkiepost.com

De vajon mely fajok lehetnek a túlélők? Erre a kérdésre próbált választ adni a Sheffieldi Egyetem növényi molekuláris biológiával foglalkozó kutató. És ami mindenkit a leginkább érdekel: vajon az embernek van esélye a túlélésre?

Nos, a válasz nem is olyan meglepő: nincs.

Ennyi?

Drasztikus lépések nélkül az emberiségnek nincsen esélye az életben maradásra a bolygón - ezt mutatják azok az adatok, melyekre támaszkodni lehet. Ráadásul ezek sokkal lassabb felmelegedésekből származnak, vagyis lehet, hogy enyhébb következményeket írnak le, de még így is esélytelenek vagyunk.

kép:amazingscience.news

Előnyünk az alkalmazkodó képesség és persze az is, hogy képesek vagyunk szabályozni atesthőmérsékletünket. Az is nagy előny, hogy a technológiát ki tudjuk használni, és perszeazinnovatív megoldások is mellettünk állnak. De akkor mégis miért nincs esélyünk, ha nem állítjuk meg a klímakatasztrófát?

Furcsa, és kissé ironikus, hogy azért, mert nem szaporodunk elég gyorsan. A klímakatasztrófa egyik mozgatórugója éppen a túlnépesedés, de ahhoz nem elég gyors az ember szaporodása, hogy egy ilyen kihalási hullámot is képes legyen átvészelni. Akármilyen lehangoló is, ha nem teszünk valamit gyorsan, akkor végül alulmaradunk a csótányokkal és a patkányokkal szemben, amely fajok ellenben velünk, rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyek képessé teszik őket a klímakatasztrófa túlélésére, és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra.

lead kép:dyspl.cgsociety.org

klímakihalFöldemberszaporodásélet