Május 8. Szerda, Mihály

Egy város, ahol már a gáz is tiltott

Éghajlat
2019. augusztus 11. 13:00
null

Jönnek az elektromos taxik, szaporodnak az E-autók. Sok városban megjelentek az elektromos buszok is, és persze napelemesek lettek a közvilágítások is. Csakhogy a városokökolábnyománaklegnagyobb hányadát a gáz adja, amitől igen nehéz megválni, pedig kelleni fog, hiszen a zéró emisszió nem valósítható megnélküle.

Kalifornia

A nagy elhatározások és a drasztikus lépések az USA esetében jellemzően Kaliforniából indulnak. Ez nem véletlen, hiszen az itteni emberek kénytelen szembesülni azzal, hogy mit is eredményez a klímakatasztrófa. Milyen is az, amikor a nappali melegtől megolvadnak a közlekedési lámpák, amikor a hírekben azt jelzik előre, hogy ha nem lesz eső, akkor elfogy a víz, hogy lassan a buszmegállókat is légkondival kell ellátni a hőség miatt, vagy hogy az aszfaltot és a háztetőket is elkezdik fehérre festeni, mert így csökkenthető a lassan minden cseppfolyósító hőség.

kép:racialequityalliance.org

Kaliforniában több város is vállalta, hogy 2024-re zéró károsanyag kibocsátással működik majd. Köztük van Los Angeles,Sacramento, San José, vagy éppen Berkeley. Most ez utóbbi jelentette be, hogy bár drasztikus a lépés, mégis vállalja, hogy mostantól egyetlen új ingatlanban sem lehet gáz.

Gáz nélkül?

A tilalom nem csak a tűzhelyeket érinti, a fűtési rendszert, valamint a gázbojlert is el lehet felejteni. Ez ugyan elég húzós, főlegígy, hogy a polgárok egy jelentős része ragaszkodik a gázhoz a konyhában, de meg kell lépni. Ez a város érdeke, és bár a sorban a világon elsőBerkeley, nem az utolsó, hiszen ez a lépés vár minden egyes városra a világon - már persze ha szeretnének továbbra is a bolygón létezni.

kép:designsponge.com

A lakosoktiltakozásviszont nem indokolt. Egy felmérés kimutatta, hogy bizony a villanytűzhelyeknek és főzőlapoknak jelentősen kisebb az ökológiai lábnyoma, főleg, ha a felhasznált áram megújuló forrásokból származik. Emellett ráadásul a használatuk is olcsóbb, vagyis tulajdonképpen a polgárok az intézkedéssel spórolnak is - többek közt nem kell bevezettetni a gázt, ami itthon is elképesztően nagy összeg.

A dolog persze itt nem áll meg, előbb vagy utóbb elérkezik a döntés, hogy minden házban le kell mondani a gázról. Ez azonban nem lesz olyan egyszerű, hiszen sok régi ingatlan egyszerűen alkalmatlan arra – komolyabb átalakítások nélkül -, hogy teljes egészében az elektromos hálózatról működhessen.

lead kép:hu.pinterest.com

klímaáramembergázvárosKalifornia