Június 16. Vasárnap, Jusztin

Bolsanaro a világ tüdőrákja ?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Amazonas esőerdő a Földtüdeje, melynek fontosságát a kutatók, tudósok és környezetvédők nem győzik hangsúlyozni. Ez azonban kevés, hiszen az erdőség 60%-a Braziliában található, ahol a januárban hivatalba lépett elnök nem osztja a világ környezetvédőinek nézeteit.

Pontos adatok

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai alapjántavalyhozképest idén júliusban megháromszorozódott az erdőírtás mértéke az Amazonaszesőerdejében, a brazil területeken. Tavaly ilyenkor 597 négyzetkilométernyi erdő enyészett el az ember keze által, mely valamivel nagyobb, mint Budapest. Idén azonban már 2255 négyzetkilométer erdőtirtottakki, mely majdnem akkora, mint egész Luxemburg.

kép:telegraph.co.uk

A hatalmas kitermelésért a környezetvédelmi szervezetek elsősorbanBolsanaroelnököt hibáztatják, pontosabban azt a politikát, amit folytat. Az elnök ugyanis úgy kívánja a régió gazdaságát fellendíteni, hogy sokkal lazábban kezeli az Amazonasesőerdejénekvédelmét, ösztönzi a kitermelést, amitől a helyi szegénység csökkenését reméli.

Az adatokra válaszul az elnök megkérdőjelezte azok pontosságát, majd megvádolta az ügynökséget, hogy rossz hírét kelti az országnak, illetve eltávolíttatta az intézmény vezetőjét. Ennek ellenére mind a nemzetközi tudományos világ, mind a helyi szakemberek és a távozó vezető is kiállnak az adatok hitelessége mellett.

Kié is az erdő?

A klímakatasztrófa átértékeli, mit is várunk el egy erdőtől. Eddig a kivágott fák jelentették a profitot, mára azonban a klímavédelemben betöltött szerepe adja az erdő egyre magasabb értékét.

kép:wwf.panda.org

Ahogyan azt is átértékeltük, hogy is hoz pénzt egy fa, úgy ideje lenne azt is tisztázni, hogy az olyan jelentős erdőségek, mint az Amazonas medenceesőerdeje, kinek a tulajdonát is képezi. Mert bár tény, hogy Brazília területén található az erdő 60%-a, a világ időjárásának és klímájának alakulásában betöltött szerepe miatt a bolygón élő minden egyes lényt befolyásolja annak megléte. Ennek megfelelően nem szabadna, hogy az ekkora jelentőséggel bíró erdőségekről egyetlen ország egyetlen politikai irányzatot képviselő tábora döntsön, ahogyan nem engedjük azt sem, hogy egy mindannyiunk életére hatást jelentő atomfegyverkezés megindulhasson. Előbbi is kihalással fenyegeti az emberiséget, utóbbi, az erdők eltűnésének lehetősége sem kevésbé veszélyes folyamat.

lead kép:rainforest-rescue.org