Május 21. Kedd, Konstantin

Az Amazonas gyilkosa büntetést kapott - de ennek levét mind inni fogjuk

Éghajlat
2019. augusztus 16. 12:00
null

Bolsanaropolitikája nagyon sokaknál kiverte a biztosítékot. Természetvédő szervezetek százai tiltakoznak az ellen, hogy a brazil elnök folyamatosan lazít az Amazonas őserdeinek védelmén, nem foglalkozva azzal, hogy mekkora károkat okoz ezzel az egész bolygónak. Most a németeknél telt be a pohár, büntetést is adtak a szélsőjobbos elnöknek, de ez mindannyiunknak hatalmas pofon lehet.

Erdő és pénz

Egyszer már foglalkoztunk azzal, hogy kié is az esőerdő, hiszen területileg a legnagyobb része valóban Brazíliában található, ám az erdő áldásos hatásai az egész bolygót érintik. Ennek kapcsán most azt is tisztázni kell, hogy az esőerdő védelmét nem csak a brazil kormány fizeti.

kép:tumblr.com

Létezik agy úgynevezett Amazonas – alap, mely 87 millió dollár összeget jelent évente. A fejlett országok - leginkább Németország és Norvégia - ezzel az összeggel segítik a brazil kormányt abban, hogy hatékonyan léphessen fel az erdőirtásokellen. Több ország pedig még ezen az összegen felül is dollármilliókat szán arra, hogy a világtüdejénekmegmentését elősegítse. CsakhogyBolsanarónakez nem igazán célja.

Megvonás

A jelenlegi brazil elnök minden erejével azon van, hogy csökkentse a természetvédelmi törvények szigorát, hogy az esőerdő fái gazdasági hasznot hajthassanak. Ennek oka, hogy ezzel kívánja a nehéz helyzetben lévő polgárok boldogulását segíteni. Ennek köszönhetően olyan méreteket öltött az erdőirtás, amivel már nagyon régóta nem találkoztunk.

MivelBolsanaronem azt az utat választja, mintelődei, így a német kormány úgy döntött, nem támogatja tovább az országot, és megvonnak tőle évi 35 millió dollárt, melyet az esőerdők védelmére szántak. Ez még nem érinti az Amazonas – alapot, de komolyan aggasztja a szakértőket. Az, hogy megvonják az összeget érthető, hiszen nem arra fordítják, amire kapják. Azonban a németek lépése más országokat is a támogatások megvonására ösztönözhet, így az Amazonas – alap is veszélybe kerülhet.

kép:businesslive.co.za

Ez pedig lavinaszerű eseményeket indíthat el, amimindannyiunkatérint. Ha megvonják a támogatásokat az erdőirtások engedélyezése miatt, arra az lehet a válasz, hogy még nagyobb ütemben kezdik meg a fák kitermelését, míg a bolygótüdejeolyan károkat nem szenved, melyek már az egész létét is fenyegetik. Ha pedig az Amazonas – medence ilyen mértékben sérül, az hatalmas öngól a klímakatasztrófa megállításának folyamatában.

lead kép:cnbc.com

erdőBolsanaroklímaesőAmazonasembertüdőélet