Június 17. Hétfő, Alida, Laura

A vikingeknek ez az öröksége egyetlen Izlandinak sem kell

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Erdő, erdő, erdő és erdő. Ma már tisztában vagyunk vele, hogy ez az egyetlen igazi fegyver a kezünkben a klímakatasztrófa megfékezése érdekében. A faültetések pedig különösenfontosakaz olyan területeken, ahol az elsivatagosodás hatalmas gondot jelent. Ezek közt van Izland is, ahol a klíma változása segíti az erdősítést.

Északi sivatag

Bármilyen furcsa is, de Izland komolyan küzd az elsivatagosodással, bár északra fekszik a megszokott sivatagi környezetektől. Csakhogy a sivatagosodás nem csak a forróság következménye lehet.

kép:euforgen.org

Amikor a szigetet meghódították a vikingek, akkor hatalmas nyír erdőségek borították annak 25%-át. A harcos nép azonban a fék 97%-át kivágta, hiszen kellett a faanyag a hajókhoz, házakhoz, a terület pedig a legeltetéshez. Ennek köszönhetően az izlandi erdők igen fiatalok, ráadásul nagyon lassan fejlődnek.

Izland híresen kopár, melyet a vulkánitevékenységnekés a folyamatoseróziónakköszönhet. A talaj nitrogéntartalma is nagyon alacsony, így az erdők növekedése lassú, telepítésük is körülményes, hiszen sok csemete pusztul el.

Márpedig erdő kell

A helyi kormány azonban tisztában van azzal, hogy mekkora érték az erdő, így már az 1950-es évek óta zajlik az erdőtelepítés. Kellenek a fák, hiszen egyedül ezek képesek megkötni a talajt, a vizet, hogy a termékenysége javuljon. Ez az ország életében kiemelten fontos, hiszen a klímakatasztrófa erősen érinti a területet. Fura módon azonban a változó klíma sokat segít abban, hogy képesek legyenek nagyobb kiterjedésű erdőségeket telepíteni. Ennek oka, hogy a fő hátráltató tényezők nem a talaj, hanem az idő, a jellemző hideg, még nyáron is. Ez most változik, ami nagy lökést adhat az erdők fejlődésének.

kép:huffpost.com

Persze az erdőségek nem csak a klímakatasztrófa megállítását célozzák. Növelik a biodiverzitást és persze nem utolsó sorban a faanyag az ország gazdasága számára is lökést jelenthet, vagyis az erdősítés nem csak időleges fellángolás, hanem az ország egyik elsődleges célja, ahogyan azt a klímavédelmi akciótervükben is megfogalmazták.

lead kép:mnn.com