Hogy higannyal szennyezettek a tengeri élőlények, a tenger gyümölcsei, azt már igen régóta tudjuk. Meg is tették a kormányok a megfelelő lépéseket annak csökkentésére, hiszen a magas higanytartalom nem tűnik el akkor, amikor a halakat, polipokat, tintahalakat vagy más tengeri lényeket fogyasztunk, így önmagunkat is mérgezzük a folyékony fémmel. A klímakatasztrófa azonban ebbe is beleszól.
Meleg vizek
A klímakatasztrófa hatásai nem csak a szárazföldeketérezhetőek, hanem a tengerekben is. Ahogyan a levegő egyre melegszik, úgy melegszik azóceánikés minden más víz hőmérséklete is. Ez persze sokan jónak gondolják, hiszen a nyári fürdőzés így kellemesebb lehet, de erősárnyoldalaiis vannak a dolognak.
kép:projectbiglife.co
A hatalmas vízfelületek hőelnyelő képessége a világ számára kiemelt jelentőségű. Azonban a melegedéssel együtt járnak bizonyos dolgok. Ezek közt már sokszor volt szó a hőtágulásról, mely néhány éven belül emberek millióinak életét teheti tönkre azzal, hogy a megemelkedő vízszint elmossa lakóhelyüket. Tudjuk, hogy a tengerekben is lezajlik a szárazföldeket pusztító kihalási hullám, de most egyűjadalékot is mutatnak a kutatók.
Higany
A Harvard Közegészségügyi Iskola és az MIT közös tanulmányt tettek közzé aNaturelapban, melyben felhívják a figyelmet a melegedő tengerek jelentette higanyveszélyre. A higany mértékét sikerült csökkenteni a tengeri állatokban, vagyis mára már nem jelent akkora gondot. Azonban – ahogyan arra a tanulmány rámutat -, a melegedő víz változtat ezen.
Nem a higany lesz több a vízben, hanem a ragadozó halak lesznek falánkabbak. A meleg vízben nehezebb oxigénhez jutni, és mozogni is, vagyis több energiára van szükségük az olyan halaknak is, mint a tőkehal, vagy a harcsa, melyeket mi emberek előszeretettel fogyasztunk. Ezek a halak így többet vadásznak, és sokkal több tintahalat is fogyasztanak, mely lényeknek kifejezetten magas a higanytartalma.
kép:bbc.com
A tanulmány kitér arra, hogy természetesen nem a víz hőfoka az egyetlen, mely befolyásolja a higany mennyiségét az élőlényekben, de jelentős befolyásoló. A tonhal esetében egyetlen fokos emelkedés a víz hőmérsékletében 32%-kal magasabb higanyszintet eredményez. A harcsa esetében ugyan ez a szám már 70%-raugrik. A klímakatasztrófa megfékezése tehát nem csak a fajok megőrzése és a mezőgazdasági élelmezési válság megelőzése miatt kiemelten fontos, hanem azért is, hogy a tengerek fogyasztható lényei ne jelentsenek biztos higanymérgezést.
lead kép:jkstudios.tv