Június 25. Kedd, Bocsárd

Végre valóban jó üzlet a megújuló energia - így van remény

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

JohanRockstörm, a Potsdami Klímakutató Központ igazgatója rámutatott, hogy olyasmibe öljük a pénzt, ami vagy nem kifizetődő, vagy nagyon gyerekcipőben jár. A világnak fel kell ismernie a lehetőségeit és a határait, mert ebben az esetben eredményesen léphetünk fel a klímakatasztrófával szemben.

Határok

A küzdelemben a tudomány segítségére várunk. Erre nem is kell sokat várni, hiszen a tudomány nem hagy minket cserben, és ontja magából az ötleteket. A megfelelő anyagi támogatással olyan lehetőségeket alkotnak meg kicsiben, vagy akár prototípusszintjén, melyek komoly lépések lehetnek a zéró emisszió felé.

kép:clearenergyreports.co.uk

A gond csak az, hogy a tudomány tudományos megoldásokat ad, nem gazdaságiakat. Érthetőbben: bár valóban nagyon érdekes, és potenciálisan megvalósítható a napenergia gyűjtése az űrben, melyet után le lehet sugározni a Földre. A gond az vele, hogy egyrészt még kiterjedt kutatások szükségesek hozzá, hogy lássuk, milyen hatásokkal kell számolni, másrészt pedig a megvalósítás hatalmas összegeket emésztene fel. Ez pedig így már nem gazdaságos, vagyis nem fogják megvalósítani csak akkor, mikor az már anyagilag is megéri.

Lehetőségek

Ez nem azt jelenti, hogy elbuktunk, sőt! A tudomány néhány évtizede már akezünkbeadta azokat a megoldásokat, melyekkel nekiindultunk ennek a harcnak. A napelemek, a szélerőművek és a hasonló alternatív és tiszta energiatermelők már most is az életünk részei, de nem elegendő mértékben. Hogy miért nem?

kép:livingroomconversations.org

Most ismondanánkhogy természetesen a pénz miatt, ez azonban nem igaz, ahogyan arra a szakember is rávilágított. Sajnos egyelőre kapaszkodunk a megszokottba, de nem lehet sokáig elkendőzni, hogy a megújulókba fektetni nagyon jó üzlet. Mit jó, kiváló! Az utóbbi időben a trend azt mutatja, hogy minden befektetett dollár hétszeres haszonnal térül meg, ami mára meghaladja a szén megtérülését is.

Rockstörmszerint végre elérkezett az a kor, amikor a Földnek és a klímának jó lépések gazdaságilag is nagyon jó befektetésnek számítanak, már csak annyi a dolgunk, hogy ezt széles körben terjesszük, mert így valódi esélyünk van egy lényegesen szebb és tisztább Földre, jövőre.

lead kép:fool.com.au