Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Valóban annyit segítene, ha lemondanánk a húsról?

null

A klímakatasztrófa egyik legnagyobb mozgatórugója az étkezés, egészen pontosan a húsfogyasztási szokásaink. Ennek is köszönhető, hogy napjainkban szinte divat aveganizmusés a vegetarianizmus, hiszen így a húsfogyasztás nullára redukálódik. De ezvalóbanolyan jó?

Pro

Ha azt nézzük, hogy az állattartás az üvegházhatású gázok nagyjából 25%-ért felel (többért, mint a közlekedés), akkor a válasz igen, valóban nagyon jó dolog a húsmentes étkezés. Ez akkor is stabilan igaz, ha az állatjólétet vesszük alapul, hiszen bár nem szeretünk róla beszélni, de a haszonállatok ipari tartása sokszor olyan kegyetlen, hogy inkább elfordítjuk a fejünket, csak látni ne kelljen.

kép:bbc.com

Avegánétrendet, illetve a vegetarianizmust követők immunrendszere is jobban működik, könnyebben fogynak és rostban gazdag étkezési szokásaiknak hála az emésztésük is rendben van. A zöldségeknek pedig lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a húsnak, így kijelenthető, hogy ez nem véletlenül felkapott trend az egész világon.


Kontra

Mielőtt mindent eldobva váltanánk, mindenképpen látni kell az árnyoldalait is ennek az étrendnek. Ha már a Földdel kezdtünk, maradjunk is annál, a zöldségek és gyümölcsök termesztése hatalmas területeket igényel. Egy tanulmány szerint, ha a bolygó lakossága áttérne a teljes húsmentességre, egyszerűen nem lenne elegendő hely a termelésre - hiszen nem minden terület alkalmas arra. Vagyis az igazán nagy sikerhez a növénytermesztési eljárásokat még jelentősen finomítani kell (mindezekkel együtt is igaz azonban, hogy jelentősen kisebb az ökológiai lábnyoma a növénytermesztésnek).

kép:indiatoday.in

Az ember alapvetően mindenevő, vagyis a hús része az egészséges táplálkozásnak. Ha hirtelen váltunk át a húsmentes étrendre, akkor könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy rettentően éhesnek érezzük magunkat, így a zsírosvegannassokfelé fordulunk, ami nem egészséges nagy mennyiségben. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állati fehérje olyan anyagokat tartalmaz, melyre a testünknek szüksége van, nélkülük komoly betegségek alakulhatnak ki. Ilyen a vas is, mely bár a spenótban hatalmas mennyiségben van jelen, felszívódásához szükségesek az állati fehérjék. Természetesen hála a modern tudománynak, ezek a tápanyagokpótolhatóak, de mindezekre figyelni kell, ha lemondunk a húsról. Ha pedig nem, de szeretnénk tenni a bolygóért, akkor csökkentsük a húsfogyasztást heti 1-3 alkalomra, és keressük az olyan új lehetőségeket, mint aműhús, melyhez hatalmas reményeket fűz a tudományos világ.

lead kép:wellandfull.com