Április 16. Kedd, Csongor

Ugyan, nincs is globális felmelegedés. Vagyis....

Éghajlat
2019. július 23. 08:00
null

A szkeptikusok állítják, hogy nem létezik a globális felmelegedés, a klímakatasztrófa csak egy jó ürügy arra, hogy megpróbálják felborítani a rendet, amit sikerült kialakítani. Ezeknél az embereknél az a legrosszabb, hogy hiába bizonyítják az ellenkezőjét, akkor semhajlandóakmás irányba fordulni.

USA

Jelen esetben az USA, illetve annak elnöke nagyon jó példa. Az amerikai Óceáni ésLégköriIgazgatóság, vagyis a NOAA ugyanis közzétette legújabb mérési eredményeit, melyek igencsak lesújtók. Ezen adatok alapján a 20. Század legforróbb júniusán vagyunk túl, és még előttünk a nyár.

kép:mnn.com

Ez persze egy kicsit sem zavarjaTrumpelnököt, aki még most is nagyon jó ötletnek tartja, hogy országa gazdasági erejét úgy őrizze meg, hogy a szénenergiát magasztalja és segíti, ha csak teheti. Elvégre minden nyáron meleg van, miért lenne ez most más, nem igaz?

Rekordok

Nos, pedig más, méghozzá nem is kicsit. A NOAA adatai alapján ugyanis a mostani átlaghőmérséklet a világon 16.4 °C - volt, ami közel egy teljes fokkal melegebb, mint a 20. Század átlaga ebben az időben. Olvashattunk, hogy Indiában bizony 50°C tombolt, ami olyasmit láttatott az emberekkel, amit addig soha. Az, hogy a növényzet spontán lángra kap szinte már megszokott, az azonban, hogy az utak felfestése elfolyik a melegben már nem éppen megszokott. Olvashattunk azt is, hogy a tenger néhol olyan meleg volt, hogy a vándorkagylók tömeges pusztulását okozta. A puhatestűek gyakorlatilag szép lassan megfőttek házaikban. A hőség ráadásul olyan területeken csapott a legmagasabbra, ahol az egyáltalán nem megszokott, mint Oroszország északi területei, vagy éppen Kanada.

kép:funnyhole.com

Jelenleg is durva hőhullám tombol Amerikában, de ez még korántsem a vége. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a feketeleves még csak most következik. Egyes területeken a 43°C is teljesen szokványossá válhat a következő hetekben, de akár tovább is emelkedhet a hőmérő higanyszála. A tudósok mindemellett azt is hozzátették, hogy 1880 és 2019 között, vagyis az utóbbi majd’ 140 évben a 10 legmelegebb júniusból 9 az elmúlt kilenc évben következett be. Ez pedig már jelent valamit, még a szkeptikusoknak is, ráadásul ez még messze nem a vége a melegedésnek.

lead kép:elfantwissahickon.com

hőségklímamelegfelmelegedésUSAembernyár