Május 26. Vasárnap, Evelin

Szibériát is tönkreteszik a turisták

null

Aklímakatasztrófakapcsán nem csak az életvitelünket és az étkezési szokásainkat kell átgondolnunk, hanem az olyan dolgokon is gyökeresen változtatnunk kell, melyek a legtöbb ember számára a szabadságot jelentik. Ilyen például az utazás, a turizmus is.

Utazzunk, de hogyan?

Utazni az emberek döntő többsége nagyon szeret, és ennek megvan a maga ára is. Nem konkrétan a pénz, amibe az utazás kerül, hanem az a rombolás, amivel ez jár. Régebben egy lovaskocsiban az utazás nem csak kényelmetlen volt, hanem körülményes is, így az emberek nem is igazán vállalkoztak rá. Ma azonban utazni kényelmes és gyors, így milliárdos iparággánőtteki magát.

kép:theconversation.com

Azonban már évek óta harsogják a környezetvédők és a tudósok, hogy az utazás, különösen a repülés hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkezik, így pedig jelentősen hozzájárul a klímakatasztrófa elharapódzásához is.

De nem csak ez a gond. A bajt csak tetézi, hogy nem csak kényelmes ma utazni, hanem egyre olcsóbb is, vagyis egyre több ember álma válhat valóra, és ellátogathat olyan helyekre, melyekről álmodik.

Bajkál

Azuticélokközt az egzotikus helyek állnak az élen, ide is özönlenek az emberek, de az olyan helyszínek sem maradnak ki, mint amilyen a Bajkál-tó Szibériában. A legtöbb embernek nem éppen ez az álomutazás, ennek ellenére évente mintegy 1,6 millió turista látogatja meg a különleges tájat, télen és nyáron egyaránt.

A gond a mennyiség, és ez az oka annak, hogy az orosz vezetés úgy döntött, korlátozzák a látogatók számát, hogy megőrizhessék, helyreállíthassák azt, amiért ide látogatnak: a Bajkál egyedi ökoszisztémáját, mely már romokban hever.

kép:vivalifestyleandtravel.com

Itt nem csak arról van szó, hogy a befagyott tavon folyamatos a járműforgalom a turisták miatt. A gondot jelentősen növeli, hogy gombamód szaporodnak a hotelek, éttermek, szálláshelyek a tó körül, melyeknek szennyvíz elvezetése egyszerűen nem megoldott. Ennek következtében már a Bajkál-tó vize, mely a világ legnagyobb tömegű édesvizű tava, emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált.

Ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon, kénytelenek leszünk megtanulni mértéket tartani, és valamivel előrébb gondolkozni, mint 10, vagy 20 év, mivel ez az egyetlen módja, hogy az emberiségnek helye lehessen a Földön.

lead kép: Shutterstock