Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Mesterséges intelligenciával a Klímakatasztrófa ellen

null

A Föld bolygó, és benne mi, emberek igencsak nagy bajban vagyunk a klímakatasztrófa miatt. Hiszen bár értjük, mekkora a gond, valahogy tenni nem igazán akarunk ellene, legalábbis nem szánjuk rá magunkat a radikális lépésekre, melyek hathatós változásokat hoznának.

Energia és a bolygó

Nem lehet azt mondani, hogy ne lennének lépések, hiszen például az energiatermelés terén olyan folyamatokat indultak el, melyek nem csak környezetvédelmi szempontból teszik fontossá a megújuló energiatermelést, hanem gazdaságilag is. Ez pedig komoly mozgatórugó, hiszen, ha valamiben pénz van, abba befektetni is érdemes, és ha ezzel még a bolygót is meg lehet menteni, az külön öröm.

kép:cloudcomputing-news.net

Sajnos azonban a szemét más tészta. A klímánk átformálódásában is jelentős szerepet játszó hulladék az életünkre ugyan úgy veszélyt jelent, mint a melegedés, vagy a szélsőséges időjárási jelenségek elszaporodása. Egyelőre azonban a szemét kérdése háttérben mocorog, mert nincs olyan lehetőség és rendszer, mellyel gazdaságosan, és ami ennél is sokkal fontosabb, jelentős profittal lehetnek megtisztítani a Földet. Egyelőre szemetelni lényegesen olcsóbb, mint vigyázni a bolygónkra...

A vasember segít

Természetesen a karakter megformálójáról, RobertDowneyJr.-rőlvan szó, de azért nem távolodik annyira el Tony Starktól sem. A színész egy robotikai konferencián beszélt egy igen érdekes fejlesztésről, mely hatalmas segítség lehet. Nem egygéprőlvan szó, mint az óceántisztító lehetőség esetében, hanem a mesterséges intelligencia egyik lehetőségéről.

kép:nationalreview.com

Tudjuk, hiszen számtalan regényben és tudományos folyóiratban isolvashatjuk, hogy mekkora veszélyt jelenthet az AI. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ha jóra használjuk, akkor olyan segítséget kapunk, amit mással nem is lehet kiváltani. Többek közt megoldható általa, hogy ha nem is teljesen, de ahhoz nagyon közeli mértékben meg lehessen tisztítani a bolygót a hulladékoktól. Hogy ez pontosan hogyan lehetséges, azt nem fejtette ki aszínész, a célja csupán az volt, hogy az AI-vel kapcsolatos ellenérzéseket mérsékelje egy kicsit. Azonban a projekt nemsokára folyamatosan nyomon követhető lesz ahttps://footprintcoalition.com/oldalon, így, ha minden jól megy láthatjuk, ahogyan a rettegett mesterséges intelligencia újra széppé, élhetővé teszi a bolygónkat.

lead kép:techrepublic.com