Június 20. Csütörtök, Rafael

Komoly fegyverzetű növények inváziója van hazánkban is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre többször kerül szóba az a tény is, hogy a klíma megváltozás nem csak az időjárásra lesz hatással. Tudjuk, hogy gyakoribbak lesznek az extrém melegek, valamint a nagy hidegek is, de emellett bizony az élettér is átalakul, amiinvazívfajok megjelenését eredményezi.

Invazív?

Az EU már ma is több olyan fajt tart számon, melyekinvazívak, vagy ha úgy tetszik, inváziós fajok. Ahogyan arra a megnevezés is utal, az ilyennövények,vagy állatok erőteljes terjedésre képesek, amivel nem csak a területet foglalják el, hanem kiszorítják az őshonos fajokat is, amik így vagy képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és esetleg más területeken jelennek meg, vagy ami valószínűbb, hogy eltűnnek a biodiverzitás palettájáról.

kép:turistamagazin.hu

Az inváziós fajok közt vannak olyanok, melyek az ember számára hasznosak, és olyanok is, melyek haszontalanok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy válogatni lehet, melyik ellen lépünk fel, és melyik ellen nem. Azinvazívfajok komoly fenyegetést jelentenek a helyi flórára és faunára, így az ellenük való védekezés mindenképpen szükséges.

Engem nem zavar...

Sokan vannak úgyakérdéssel, hogy nem igazán zavarja őket az új, erősen térhódító fajok megjelenése, hiszen ez a természet rendje, az erősebb marad fenn. Ez igaz is lenne, abban az esetben, ha nem egy mesterségesen generált változás következtében történne a terjedés.

Ráadásul sok esetben a megjelenő új fajok olyan veszélyeket is magukban rejtenek, amikkel mi nem számolunk. Ez igaz a kaukázusi medvetalp elnevezésű növényre is, melyinvazívfaj, és amely most Tarna térségében ütötte fel a fejét. Az akár 4 méteresre ismegnövőnövény mutatós, de kiszorít mindet maga körül. Ez még mindig nem lenne akkora baj, de a medvetalpnak ez a fajtája egy olyan vegyületet is tartalmaz, mely veszélyes.

kutyabarathelyek.hu

Ha valaki nem ismeri, és letépi, megtöri a növényt, aminek nedve a bőrre cseppen,vagy csupán a leveleket megérinti, ott erős fényérzékenységet okoznak furanokumarin vegyületeiés hólyagosodás, égési sérüléshez hasonló sebek keletkeznek. Ennek megfelelően az irtása is szakemberek feladata, így aki a növénnyel találkozik, az mindenképpen kérjen segítséget.

kép:kutyabarathelyek.hu