Június 20. Csütörtök, Rafael

Kizöldülnek a tech óriások

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Érdekes módon kevés szó esik arról, hogy a kibertérben töltött idő, az ott végzett munka vagy éppen a játék mekkora klímalábnyommal rendelkezik. Pedig lassan több időt töltünk a számítógép képernyőjét nézve, mint amennyit a családunkra szánunk.

Szénlábnyom

A számszerűsített szénlábnyoma a kibertér használatának nem kevés. Abból adódik, hogy ezt a világot hatalmas gépek tartják fenn, melyek rengeteg energiát igényelnek, nem utolsó sorban pedig komoly hűtést. Ez utóbbi pedig megduplázza az energiát, mely a fenntartáshoz kell.

kép:bizjournals.com

Ez az oka annak, hogy sok szerverparkot ma már a tengerek mélyére terveznek telepíteni, hiszen itt a hideg víz a hűtéstelvégzi,,az nem igényel külön energiát. Viszont a szerverparkok - egyelőre - nem jelentenek akkora melegedést a tengervízre nézve, ami akár kis változásokat is elindítana

Mindemellett a szénlábnyomhoz hozzátartozik az is, hogy atechóriásokönmagukat is fenntartják, működtetik, hogy rendszereiket fejlesszék. Ez pedig tetemes kibocsátás, és tekintve, hogy a világ legnagyobbcégeiközt szerepelnek, ezeknek a gigavállalatoknak ezt sem lehet félvállról venni.

Zöld alma

A Google után a másik óriásvállalat, az Apple is elérte azt, amire minden cégnek, még alegkisebbeknekis törekednie kellene: kizárólag tiszta energiát használ ahhoz, hogy fenntartsa önmagát. A Google már 2007-óta karbonsemleges, és 2017 - óta tiszta energiából működik, az Apple 2014-ben valósította meg ezt a kihívást. Ebben nagy segítséget jelentett az új székház is, melynek tetőszerkezete annyi napelemet tartalmaz, hogy ideális helyzet a hálózatba is visszatáplál.

kép:moneycontrol.com

Atechóriásoknak a környezetvédelem kiemelt fontossággal szerepel a palettájukon. Ez nem is csoda, tekintve, hogy eszközeikhez a kitermelt ritka fémek hatalmas környezetkárosítással járnak, vagyis van mit törleszteniük a Föld felé. A karbonsemlegesség mint alapkövetelmény már megjelenik itt is, de ez még nem elég. A cégek arra is törekszenek, hogy a felhasznált alapanyagok kitermelésével járó környezetrombolást minimalizálni lehessen, illetve, hogy az eszközökből a lehető legtöbb anyagot lehessen kinyeri, ésújrahasznosítani.

lead kép:wallpaperswide.com