Június 24. Hétfő, Iván

Kifogyott a víz a városban, vonattal kell hozni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Klímakatasztrófa, vízhiány, extrém hőség - olyan szavak, melyekkel egyre többet találkozhatunk, ám többnyire előrejelzések formájában. Talán ez az oka annak, hogy sokan úgy érzik, még van idő, még nem kell kapkodni, hiszen csak kalkulációkról van szó, és a tudósok is tévedhetnek. Sajnos azonban ezek a dolgok nem később, és nem is talán következnek be. Ez most van.

Víz

A klíma fokozatos megváltozásával kapcsolatban az egyik leghatalmasabb probléma, amivel az emberiség kénytelen szembenézni, a vízhiány. Sokszor és sok kalkuláció, előrejelzés és modell mutatott már rá arra, hogy mi is lesz velünk, ha nem teszünk eleget a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Ezek azonban mind a jövőre vonatkoznak, így a legtöbben kényelmesenvégigolvassákaz ilyen cikkeket, megisszák a pohár víz felét, a maradékot kiöntik, és engednek egy kellemeskádfürdőtaz ivóvízből, ami számunkra mindig folyik a csapból. De ez nem lesz mindig így, és ez nem csak a jövő.

kép:psmag.com

India egyike azoknak az országoknak, melyek érzékenyebben reagálnak a klímánk változásaira. Ennek oka egyrészt hatalmas területe - vagyis nem nehéz kiszolgáltatottabb régiót találni - másrészt elhelyezkedése. A lényeg azonban az, hogy nagyon jól láthatjuk, mi is vár ránk 5-10 éven belül.

JelenlegCsennaivárosára figyel a világ. Ez az 5 milliós iparváros semmiben nem különbözik a többi nagyvárostól. Ivóvízkészletei ugyanúgy a víztározókban vannak a város körül, mint szinte mindenhol. Csakhogy a város is kénytelen szembenézni a szárazsággal, és azzal, hogy a monszun idén csak késve érkezett meg. Ez összességében azt eredményezi, hogy 43%-kal kevesebb csapadék hullott a területen, mint az ilyenkor szokásos.Csennaipedig szép lassan kifogyott a vízből, így mostanra kénytelenek a lakosságot a vonatokon szállított vízzel ellátni. Naponta mintegy 525 millió liter vizet szeretne a város vezetése biztosítani apolgárainak, de ez egyelőre nem sikerül. Egy vonatnyi víz - 50 vagonos vonattal számolva - körülbelül 2,5 millió liter vizet jelent, mely fél liter fejenként.

kép:thenewsminute.com

Itt nincs vége

Aki azt gondolná, ez csak egy kivételes dolog, az sajnos nagyot téved.Csennaiegyike annak a 21 indiai városnak, melyek előreláthatóan 2021-re, vagyis két éven belül kifogynak a vízből. Erre még mindig sokan mondhatják, hogy India messze van, és nagy a meleg, ez minket nem érint. A sorban azonban – melyben a vízhiány bekövetkezési vonalát láthatjuk - a következő országok közt már Spanyolország is szerepe, és hazánk sem a sor végén kullog, ahogyan azt ebben az esetben sokan remélik.

lead kép:sabrangindia.in