Június 24. Hétfő, Iván

Íme az összehajtható napelem

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemekkel az igazán nagy gond az, hogy nehéz megoldani, hogya napenergiát is gyűjtsék, de ne essen bajuk, ha nagy a szél, vagy ne essen rájuk a hó. Ezek ugyanis folyamatos plusz költségeket jelentenek, ami ugye a fosszilis energiatermelők esetében nincsen meg. Ez azonban kiküszöbölhető probléma.

Rögzítés

A napelemek nem éppen könnyűanyagukrólismertek. Bár a technológia folyamatosan fejlődik, de egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az ember csak kifeszíti ezeket az energiatermelőket, mint egy ruhát, és beszedi, ha éppen nem kellenek. A keretek, a vezetékek és az állványok bizony rögzítik a rendszert, ami csak nagy üggyel - bajjal mozgatható.

kép:vimeo.com

Azzal próbálkoznak a szakemberek – sikerrel – hogy növeljék a teljesítményt, mivel így több maradaazsebben, kevésbé fáj a fenntartási költség. De a Földnek is jobb lenne, ha képesek lennénk a napelemeket megóvni, élettartamukat jelentősen megnövelni, hiszen így a gyártás sem jelentene olyan terhelést - ráadásul ezen is spórolni lehetne.

Kiviszem, beszedem

Régen a városokban a lakások közt kifeszítvevoltak a szárítókötelek. A mosott ruhátfelcsíptettéka kötélre, majd odébb húzták egy csiga segítségével és jöhetett a következő. Ha pedig jött a vihar, akkor be lehetett húzni a ruhákat, és csak a kötél ázott.

kép: youtube.com

Hasonló dolgot alkotott a DHPTechnologyAG nevű cég. Lényegében egy olyan rendszerről van szó, amiben a napelemek két huzalra vannak rögzítve, és ki lehet őket húzni, valamint be lehet vonni, ha vihar jön, vagy havazik. Ehhez az is kell, hogy a panelek elhelyezése lehetővé tegye, hogy behúzáskorlegyezőszerűenössze lehessen hajtani őket, így csak kis helyet foglalnak.

Nem most pattant ki a fejekből az ötlet, tavaly óta üzemel egy ilyen rendszer az ARAChurtisztítómedencéje felett. Ez pedig külön jó, hogy nem avízen, hanem 5 méterrel felette van a panelsor, hiszen így a szakemberek könnyedén tudnak alatta dolgozni (a rendszer a szárazföldön is ilyen magasan kerül kialakításra).

lead kép:dhp-technology.ch