Május 23. Csütörtök, Dezső

Íme a klímakompatibilis hús

null

Gondolkodottmár azon, hogyan is lehetne megoldani, hogy húst ehessen, igazit, mégis a Föld is megmaradhasson? Nyilván a szarvasmarha szóba sem jöhet, hiszen a tartásának óriási az klímalábnyoma.

Ha nem tehén

Madagaszkáron pontosan ezzel a problémával szembesültek az emberek. Ott még nincsenműhús, igaz, tehén sincs annyi, van azonban maki, sok fajta, amik ugyan védettek, és a turisták is sokszor csak miattuk látogatnak el a szigetre, de hát enni kell. Ezen oknál fogva a sziget szegény lakói, ha az éhezést el akarják kerülni, pontosan azt teszik, mint őseik: makikra vadásznak. Csakhogy ez most már komolygondotjelent, hiszen sok a szegény, és egyre kevesebb a maki.

kép:newser.com

A makik alternatívái lehetnek a csirkék, amiket a helyi lakosok tartanak is, de a mennyiségük ehhez kevés, és anincsteleneknekcsirkére sem telik. Kell tehát keresni egy megfelelő alternatívát, ami könnyen, olcsón tenyészthető, kicsi a klímalábnyoma, és tápláló

Rovardiéta

A legtöbb ember számára a rovarevés egy gyomorfogató, gusztustalan dolog, amit kizárólag a túlélés miatt végső esetben lennénekhajlandóakmegtenni. Ami furcsa, tekintve, hogy sok rovarnak kifejezetten jó íze van, nagyontáplálóak, és lényegesen nagyobb mennyiség áll belőlük rendelkezésre, mint szarvasmarhából, csirkéből, vagy bármi másból. Mindezt ráadásul a hátsó udvaron.

Hogy lehet-e tenyészteni a rovarokat. Lehet, ráadásul könnyen. Egy nagyjából 100 négyzetméteres telep megközelítőleg 60 kilogrammnyi állati fehérjét képes előállítani hetente. Ez pedig bőven több, mint amennyit egy család egy héten elfogyaszt. A rovarevés ráadásul Madagaszkáron nem is újdonság, vagyis elfogadtatni sem olyan nehéz.

kép:smithsonianmag.com

A rovarok tenyésztésének klímalábnyoma meg sem közelíti a tehenekét, és bőven elmarad a csirkétől is. Sokkal kevesebb tápanyagra és vízre van szükség egységnyi fehérje előállításához, ráadásul könnyen elérhető bárki számára. Arról már nem is beszélve, hogy a rovarok tápértéke - szintén egységnyi adagot vizsgálva - majdnem ugyan annyi, mint a szarvasmarhának.

Hogy jelenthetnek-e a rovarok tényleges alternatívát a húsfogyasztásra? Abban az esetben igen, ha a klímakatasztrófát sikerül megfékezni, hiszen az a rovarokra is kegyetlen csapást mér, így nem igazán lesz mit alternatívának nevezni. Ha sikeresek leszünk, és megállítjuk a felmelegedést, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy megfelelő kivitelben kínáljuk a rovarfehérjét, mert a legtöbben a lábak, a potroh, vagy a fej láttán biztosan inkább vegetáriánusok lesznek.

lead kép:askentomologists.com