Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Hétfőre megesszük a Földet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hétfőnérkezik a túlfogyasztás napja. Ez elsőre talán nem tűnik olyan szörnyűnek, sőt,lehethogy aki nem tudja miről is van szó, valamilyen ünnep-szerűségnek véli, mint mondjuk a torkos csütörtök elnevezésű kezdeményezést. Pedig sajnos nem erről van szó.

Feléljük a tőkét

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője egy nagyon jó hasonlattal jellemezte ez a napot. Olyan, mintha atermészetlenne a tőke, és mi ennekkamataibólélnénk. Jó befektetés, hiszen a kamatokstabilak, elképesztően sok embert lehet belőlük eltartani. Csakhogy mi rendre hozzányúlunk atőkéhez, tovább nyújtózkodunk, mint a takarónk ér. Ezzel pedig sajnos azt kockáztatjuk, hogy akamatokamit a megcsappant tőke produkálni képes, már nem lesznekelegendőek, így feléljük a tőkét magát is, és onnan már nincsen tovább.

kép:dw.com

A túlfogyasztás napja azt a dátumot jelöli, amikor elfogyasztjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait.

Egyre és egyre többet

A dátum lesújtóan gyorsan jött el idén. Július 29-én, ami újabb négy nap veszteségtavalyhozképest, amikor “csak” augusztus elsején értük el ezt a pontot, egy évvel előbb pedig augusztus másodikán. De nem kellett egészen 50 év ahhoz, hogy 5 hónapnyi hátrányba kerüljünk, hiszen 1970-ben a túlfogyasztás napja még december 23-án volt.

Jelenleg az emberiség pazarló életmódja azt feltételezi, hogy 1,75 – azaz közel két egész Föld áll a rendelkezésünkre. Pedig nem, csupán olyan mértékben zsigereljük ki bolygónkat, ami bizony gyorsan megbosszulhatja magát, és ha elindulunk a lejtőn, amit az időjárási anomáliák, a hosszú szárazságok, tomboló szelek, vagy az özönvízszerű esőzések jelentenek, akkor nagyon nehéz lesz a megállás.

kép:foodpower.info

Az emberek ilyenkor szeretnek a nagy szennyezőkre mutogatni, a cégekre, államokra, iparra, de ez nem jó stratégia. Jelenleg több, mint 7 milliárd ember él a bolygón, és bizony a mondás igaz: sok kicsi sokra megy! Ha csak arra figyelne mindenki, hogy műanyag zacskó helyett vászonzsákot használjon, hogy fogmosásnál zárja el a vizet, hogy a légkondit csavarja egy kicsitlejjebb, akkor olyan hatalmas változásokat lehetne indítani, ami magával hozná a többit is.

lead kép:foodtank.com