Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Háborús bún lesz a környezetrombolás?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás kapcsán nagyon sokszor kerül elő a kérdés a biológiai sokszínűség sérüléséről. Ugyan szervesen nem kapcsolódik a kettő, de közvetve nagyon is elválaszthatatlanok, így ezzel a kérdéskörrel is mindenképpen foglalkozni kell!

Mekkora a jelentősége?

Talán nem is igazán értjük, pontosan mekkorajelentősége is van a sokféleség megőrzésének. Végül is kit zavar, ha néhány lepke, vagy éppen majomfaj eltűnik, úgysem zavarnak sok vizet. Ez talán néhány faj esetében igaz lehet, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindegy egyes lény szerepet tölt be a táplálékláncban, hatással van minden egyébre.

kép:un.org

Ráadásul most nem néhány fajról beszélünk, hanem egy újabb kihalási hullámról, mely olyan intenzitással söpörhet végig a bolygónkon, amit mi, emberek sem leszünk képesek tolerálni. Mindezek tükrében talán nem is olyan meglepő, hogy 28 neves kutató egy levélben sürgeti az ötödik genfi egyezmény elfogadását. Ebben a dokumentumban ugyanis a konfliktus sújtotta övezetekben zajló természeti károkozást is háborús bűncselekményként ismernék el. Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen jelenleg a katonai alakulatok tulajdonképpenbüntetlenülrombolhatják a természeti értékeket. Pedig a polgárok védelme már a negyedik egyezményben is szerepel, és ez szervesen kapcsolódik hozzá, hiszen rengeteg olyan közösség van, melyek túlélése kizárólag a természettől függ. De ez igaz a városokra, falvakra, tanyákra, gyakorlatilag minden ember lakta területre.

Klíma

A biológiai sokféleség eltűnése befolyással van a klímára is, illetve ez a kapcsolat fordítva is igaz. A melegedést sok faj már nem képes megfelelően tolerálni. A fajok gyérülése pedig olyanhelyzetetteremt, mint a monokultúrás gazdálkodás, ugyan egyes fajok túlélése sokkal jobb lesz, de azok már jóval sérülékenyebbek, hiszen a talajnak csak kisebb erőforrásait képesek hasznosítani, amik így gyorsabban kimerülnek. A kevesebb növényfaj kevesebb állatfajnak képes otthont nyújtani, ami hatással van az egész táplálékláncra.

kép:en.wikipedia.org

A klímakatasztrófa elleni küzdelem pedig összefonódik a biológiai sokszínűség megőrzésével is, hiszen az erdőtelepítésekkel nem csak a klímánk lesz élhető, hanem a növénytakaró fajgazdagsága is visszatér, ami az állatoknak is hatalmas segítséget jelent, mindezeken keresztül pedig nekünk is, hiszen lesz hol élnünk, és lesz mit ennünk. Ez pedig nem kis dolog, mindenképpen megéri a nemzetközi jogi védelmet.

lead kép:theconversation.com