Május 25. Szombat, Orbán

Főtt kagyló egyenesen a tengerből

null

Azok a turisták, akikanapokbanlátogattak el Kaliforniába, és elsétáltak a strandra, érdekes dologgal találkozhattak. Azon túl, hogy a hőhullám itt is jelen van, vagyis az embernek egyetlen vágya, hogy az óceánba csobbanhasson, most a tengerparton kis túlzással terített asztal fogadta őket, aminek azonban senki nem örül

Főtt kagylót?

A part menti vizekben több olyan vándorkagyló faj is él, melyek mi emberek előszeretettel fogyasztunk. Ehhez jellemzően ki kell őket fogni, és meg kell főzni. Most azonban aklímakatasztrófakövetkeztében ezt a munkát elvégezte a víz.

kép:seafoodwarehouse.com.au

A kagylók tömegesen sodródnak partra, mivel a szervezetük a 37°C feletti hőmérsékletet már nem képes tolerálni, és kis túlzással megfőttek a héjukban. A jelenség szokatlan, bár nem példa nélküli, mivel 2004-ben is történt hasonló, tömeges pusztulás - írja az inhabitat.com.

Mi történik?

A tömeges kagylópusztulást a tudósok 140 mérföldes sávban figyelték meg a part mentén, vagyis igen jelentőselhullássallehet számolni. Az ok pedig egyértelműen az ember által kiváltott felmelegedés.

A hatalmashőhullámokugyanis a vízre is hatással vannak, azt is extrém értékekig melegítik. A magas vízhőmérsékletet pedig sok tengeri élőlény már képtelen tolerálni, és elpusztul. Mivel a klímánk melegedésének egyelőre nem sikerült határt szabni, sajnos a jelenség jellemzővé is válhat, hatalmas pusztítást végezve bizonyos fajok körében.

kép:sinchiplongseafood.com

a melegedő víz problémája azonban nem csak a tengeriökoszisztémákatérinti drasztikusan, hanem a part menti településeket is, valamint az olyan szigeteket, melyeknek tengerszint feletti magassága minimális. itt ugyanis a tengerek szintjének emelkedése is komoly gondokat okoz, egyes óceániai szigeteken akkorát, hogy a teljes területük is víz alá kerülhet, megszüntetveezzel komplett országokat.

Sokan nem értik elsőre, hogy a melegebb víz miért jelent ilyen gondot. A bajt a hőtágulás okozza, egyszerűbben fogalmazva a hideg víz kevesebb helyet foglal, mint a meleg. A nyári forróságban sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a kertkapu, vagy a nagy épületek napsütötte fém kapuiegyszerűen beragadnak. Sokszor annyira, hogy egész nyáron nem lehet őket kinyitni. Ennek oka, hogy a fémek is kitágulnak a hő hatására, vagyis a víz esetében ugyan ezzel a jelenséggel találkozhatunk. Ezen pedig az olvadékvíz sem segít, mely a jég olvadása miatt kerül a világ óceánjaiba, hiszen csak adott területen képes lehűteni a vizet. Ennek következtében a jég olvadásával határos partokon a tenger visszahúzódik a hűlés hatására, mg a trópusi vizek a melegedés hatására megemelkednek.

lead kép: