Május 29. Szerda, Magdolna

Ez a jövő: együnk mind levegőt! És ez nem vicc!

null

Sajnos a levegőből kivonni a szén-dioxidot nem kis feladat, és nem is igazán gazdaságos, hiszen nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a kivonásnak hatalmas előnye is lenne, mivel a klímakatasztrófának ezzel sokkal gyorsabban lehetne megálljt parancsolni. A hatalmas léptékű erdősítés jelentette megoldást a co2 kinyerése jelentősen meggyorsítaná.

Nyerjük ki, de hogyan?

A szén-dioxid kinyerése nem megoldhatatlan feladat, sőt, erre többmódszeris létezik, vagyis a gondot nem az jelenti, hogy nem vagyunk ráképesek. A gond az, hogy nem éri meg a dolog üzleti szempontból. Persze az sem elhanyagolható, hogy nem tudunk mit kezdeni a kinyert co2-val, de ez talán a kisebbik baj, vagy mégsem?

kép:youtube.com

Ha a másik oldalról közelítünk, akkor egy picit átalakul a kérdés: tudunk olyasmit kezdeni a kinyert gázzal, ami hasznot is hajt? Erre pedig a válasz igen, csak éppen nem kifejezetten nagy léptékben. A nagy léptékű kitermeléshez olyasmit kellene előállítani a co2-ből, amire folyamatosan, és nagy mennyiségben van szükség. Mint mondjuk az étel.

Együk meg?

Nem véletlenül hoztuk fel ezt a példát. Egy svéd vállalkozás, aSolarFoodugyanis éppen ezt teszi lehetővé. A cég a NASA egyik programját fejlesztette tovább, melynek célja az volt, hogy az űrállomáson is lehessen élelmiszert termelni. Ebből már látszik, hogy ehhez azételheznem kell föld, sem hosszú idő, míg a gabona megnő.

kép:esa.int

ASolarFoodegyfajta liszt-szerű anyagot állítelő, mely aSoleinnévre hallgat. Mind állagában, mind ízében szinte teljesen azonos a liszttel, 50%-ban fehérjéből, 5-10% zsírból és 20-25% szénhidrátból áll. Az elkészítéséhez pedig egy kevés víz, co2, ásványi anyagok és vitaminok, valamint áram kell. Az energia egyfermetációsfolyamatot indít el, mely teljesen természetes, hasonló az emésztőgomba által kiváltott reakcióhoz. A végtermék pedig ehető, és tesztelésalattáll, hogy milyen hatással is van az emberre, de a felhasznált anyagokat tekintve, semmilyen kárt nem okozhat, persze elméletileg.

A cég reméli, hogy 2050-re alapélelmiszerként köszönthetjük majd aSoleint, amire minden esély meg is van. Egyrészt a klímakatasztrófa megfékezése miatt, másrészt azért, mert a “liszten” kívül húsmentes hús is előállítható így, melynek vízigénye elhanyagolható az állattartáshoz képest. Ráadásul az egyre növekvő népességet is el lehet így látni élelmiszerrel.

lead kép:vice.com