Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Egymillió hektár lángol Szibériában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Borzalmas erdőpusztulás van folyamatban a szibériai területeken, köszönhetően a hatalmas melegeknek, és a szárazságnak. Jelenleg is egymillió hektáron ég a növényzet, de a legszomorúbb, hogy a területtöbbségén nem tesznek semmit a lángok ellen.

Ellenőrzött zóna

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a bozót és erdőtüzek okozta károk, illetve költségek nem csak abból adódnak, hogy mennyi az elégett faanyag piaci értéke, vagy érintettek-e lakott területeket. Az oltásnak is vannak költségei, méghozzá igen magasak. Ez az oka annak, hogy az Orosz kormány néhány éve bevezetett egy fogalmat, az ellenőrzött területet. Ez azt jelenti, hogy az itteni erdőségek kellő távolságban vannak a lakott településektől, így közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberekre. De van elszomorító része is a fogalomnak. Ezeken a területeken ugyanis az oltás költségei olyan magasak, hogy nem éri meg vesződni vele, vagyis hagyják,haddégjen kedvére a tűz.

kép:siberiantimes.com

Azt nem is bolygatnánk, hogy mekkora élőhelyveszteséggel jár ez, vagy hogy hány állat válik a tűz martalékává, hiszen ez megbecsülhetetlen. Az anyagi veszteség ezek szerint nem számít, de mi lesz azzal, hogyazerdők az egyetlen esélyünk a globális felmelegedés ellen?

Klímakatasztrófavspénz

Tény, hogy az anyagi befektetéseket jól meg kell választani, hiszen a lehetőségek nem korlátlanok, még egy akkora ország esetében sem, mint Oroszország. Mindezekkel együtt azonban elszomorító látni, hogy ennyire nem becsüljük meg természeti értékeinket. Tény, hogy az erdőtűz sok esetben természetes dolog, és persze az erdő megújulását is magával hozza, de a klímakatasztrófa következtében kialakult lángoló területek esetében ez nem feltétlenül igaz.

kép:siberiantimes.com

Főleg annak tükrében rossz belegondolni, hogy mekkora veszteségekkel kell számolni, hogy tudjuk, a szomszédban, Bajorországban már nemzeti kincsnek tekintik erdőségeiket, és azokban megtiltották a kereskedelmi célú fakitermelést. Az állami erdők átálltak a profitorientált gazdálkodásról a klímaorientált gazdálkodásra, ami követendő példa kéne legyen minden nemzet számára. Erre azonban sajnos még várni kell egy keveset, ha egyáltalán képesek leszünk az átállásra.

lead kép: