Május 23. Csütörtök, Dezső

Brutális hőhullám a franciáknál!

null

Ahőhullám nem csak itthon, hanem más országokban is gondokat okoz. De nem akkorákat, mintFranciaországban, ahol a mostani hőség olyan mértékű, hogy a helyi meteorológiai állomások fennállásuk óta most először kénytelenek voltak vörös riasztást kiadni.

Forróság

Pénteken bizony életbe is lépett a vörös riasztás, annak köszönhetően, hogy 45 °C-ra emelkedett a hőmérő higanyszála. Ez a forróság már olyan mértékű, amit nem lehet figyelmenkívülhagyni, főleg nem a városokban.Marsielle,Avignon,Montpellier,Nimesés a környező megyékre volt érvényben a riasztás, melynek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Most már nem is bánnak annyira óvatosan ezzel ariasztásiszinttel a franciák, hiszen egy hasonló hőhullám 2003-ban 15 000 ember halálát okozta az országban - egész Európában pedig mintegy 70 000 haláleset volt a hőség számlájára írható.

kép:arabnews.com

A durva meleg a városokban csak fokozódik, köszönhetően a rengeteg betonnak, és annak a gyakorlatnak, hogyaavárosok területéről sokáig szisztematikusan eltüntettéka fákat. Kellet a hely a parkolóknak, lámpáknak, hirdetőtábláknak, de abba senki nem gondolt bele, hogy az az aszfalt, melyet egész nap éri a napsugárzás bizony akár 70°C-ra is melegedhet, de e fölé iskúszhata hőmérséklet.

Mi történik?

A klímaváltozás következtében nem a nyarak lesznek forróbbak, hiszen ilyen hőmérsékleti rekordokra már volt példa, nem is egyszer. A változás abban rejlik, hogy a kiugrások sokkal gyakrabban jelentkeznek. Mind a forróság, mind pedig extrém hideg.

kép:nbcnews.com

Ez a forróság már akkora, hogy az egészséges szervezetre is halálos lehet abban az esetben, ha a tűző napon végzünk nehéz fizikai munkát. Ilyen helyzetekben tehát ezeket a tevékenységeket mindenképpen szüneteltetni kell. Az iskolákban a testnevelési órákat most felfüggesztették, sőt, a hiányzást is igazoltnak tekintették ebben az esetben. A munkahelyeken ez a luxus nem igazán megengedett, így bár a lurkók otthon maradhattak volna, ezzel a lehetőséggel valószínűleg nem sokan éltek a körzetben.

Az, hogy ez a forróság halálos lehet az idősekre, betegekre ésacsecsemőkre nézve, nem is kell külön kiemelni, hiszen már a 30°C-körüli melegben is figyelmeztetik erre a szakemberek a lakosságot.

lead kép:healthvermont.gov