Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

A világot megmenteni nagyon jó üzlet!

Éghajlat
2019. július 22. 16:00
null

Kína ránk vert egy kört. Egy elég nagyot, de érdekes módon ez nem csak nekik, hanem nekünk is nagyon jó. Az ok egyszerű - az ő fejlődésük a világ megmentésében is nagy szerepet játszik.

Ipari fejlődés

Az utóbbi évtizedekben Kína elképesztő ipari fejlődést volt képes felmutatni. Ennek ára is hatalmas volt, de azért vannak olyan szegmensei, melyek mindenkinek jók. Konkrétan a megújulók termeléséről van szó, illetve azokról az eszközökről, melyekkel a megújuló energiaforrásokat ki lehet nyerni. Ezeket ráadásul nem csak gyártják, hanem fejlesztik is, elképesztő ütemben, amiből nem csak minden ország és a Föld, hanem mi, magánemberek is profitálunk. Az egyre fejlődő technológia ugyanis egyre jobb napelemeket, szélerőműveket eredményez, melyeknek az ára is egyre alacsonyabb.

kép:cleantechnica.com

Hogy Kína ténykedése mennyire tetszik versenytársainak az más kérdés, de tény, hogy mára megkerülhetetlen az ország szinte minden iparitevékenységben. És ezt annak köszönheti, hogy jóval gyorsabban reagált a felmerülő igényekre, mint a többiek. Míg aTurmpkormányzat mind a mai napig a szénlobbi bűvöletében él, és propagandaüzenetek millióival igyekszik elhitetni, hogy a fosszilis energiatermelésé a jövő, addig versenytársa hétmérföldes léptekkel húz el mellette.

Árak

A fejlődésnek köszönhetően nem csak a napelemek és a szélenergia termelő egységek ára lett alacsonyabb, hanem maga az energia is egyre olcsóbbá válik. Ez az oka annak is, hogy a világon egyre inkább megéri üzletileg is a megújulók felé fordulni. Sőt, ma már lényegesen nagyobb hasznot lehet elérni a nap vagy a szélenergiával, mint a szén alapú áramtermeléssel.

kép:aljazeera.com

Számszerűsítveez azt jelenti, hogy az utóbbi tíz évben a szél segítségével termelt áram ára 69%os esést mutat, vagyis egyre csak olcsóbb. És a zuhanás még nem állt meg, aszakértőkszerint nem is fog még egy jó darabig. A napsugárzás segítségével előállított áram ára 88%-os zuhanáson ment keresztül, ami elképesztő.Mindehhezazonban hozzátartozik, hogy a szélenergia - bár árzuhanásban a napenergia lepipálta - jelenleg e legolcsóbb energiatermelési lehetőség, nem csoda hát, ha a világ számos pontján előrelátóan belekezdtek a szélfarmok telepítésébe, hiszen hatalmas haszonnal lehet működtetni őket, és a környezetre gyakorolt hatásuk sem olyan nagy, főleg, ha a szénerőművek károsanyag kibocsátásához mérjük őket.

lead kép:fortune.com

FöldUSAnapelemKínaenergiaszél