Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A skótok már túltermelnek a megújulókból

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ma a megújulók terjedésének már nem igazán lehet határt szabni. Egyrészt az államnak ez nem áll érdekében, hiszen a legtöbb ország tisztában van azzal, mint veszíthet azzal, ha továbbra is a szénhez ragaszkodik. Másrészt a gazdaságot nem igazán érdekli, hogy mi mit szeretnénk, ott a lényeg a megtérülés.

Olcsó energia

Anno a szénalapú energiatermelés folyamatos ellátást volt képes biztosítani számunkra, ami hatalmas előrelépés volt. A bányászat fejlődésével, az infrastruktúrával, valamint a szénerőművek folyamatos fejlesztésével a szénenergia egyre olcsóbb lett. Csupán egy maroknyi tudós kiabálthangosan,hogyez nem lesz jó, a szénenergia megöli a bolygónkat. Nos, igazuk volt. Mára olyan jelenségekkel vagyunk kénytelenek szembenézni, mint az, hogy egy nagyváros teljes egészében kifogy a vízből, hogy egy mezőgazdasági terület teljesen kiszárad az eső hiányában, vagy hogy egy kettes erősségű tornádó kezdjen pusztításba Németországban.

kép:circleofblue.org

A szén így ma már igencsak drága lett, és hála a kezdeményezéseknek és a fejlődésnek amegújulókegyre jobban előtérbe kerülnek. Mostanra annyira, hogy simán maguk mögé utasítják az olcsónak hitt szenet, hiszen a szélenergia majd’ fele annyiba kerül, mint a szén.

Sok, több, még több

A megújulók ellen folyamatosan egy dolgot hoznak fel a lobbisták: nem lehet velük folyamatosan áramot termelni. Ez ugyan igaz, de azenergiatároslásfejlődése ezt a kérdést is elegánsan megoldja. És hogy ez mire lehet elég? A Skótoknak sok dologra. Nemrégiben ugyanis elérték azt, amire eddig nem volt példa: kétszer annyi áramot termeltek, mint amennyit felhasználtak. Arra már volt példa, hogy egy nemzet képes volt a teljes napi energiaszükségletét fedezni a megújuló forrásokból. Sőt, akár több napig is sikerült a bravúr, de ez még nem.

kép:en.wikipedia.org

2019 január és június között sikerült 9,8MWháramot termelni a helyi szélerőművekkel, ami 4,47 millió otthon energiaellátását képes fedezni, ez pedig közel kétszer annyi, mintahányház Skóciában található - mutatott rá a WWF egy friss tanulmányában. A tervek szerint a skót kormány 2050-re megújulókból kívánja fedezni energiaszükségletének felét, és megszüntetnék az energiaiparhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátást.

lead kép: cobaltrecruitment.comm