Május 21. Kedd, Konstantin

A napfény adja az energiát és most már a tiszta vizet is

Éghajlat
2019. július 19. 16:00
null

Az emberiségnek két világméretű problémát kell sürgősen megoldania. Az egyik az energiatermelés, melyet tiszta forrásokból kell fedezni, különben a klímakatasztrófa elnyelheti az egész civilizációnkat. Ha azonban ezt meg is oldjuk, ott a másik kihívás, az ivóvíz problémája, mely legalább annyira sürgető, mint az első.

Tenni, lépni, gyorsan

A fent említett két problémát minél előbb orvosolni kell. Egyrészt, hogy élhető maradjon a bolygónk, másrészt már most is szembe kell néznie egyes városoknak azzal a ténnyel, hogy kifogytak a vízből. Ez nem a jövő, nem évek múlva bekövetkező eseménysor, ez a jelen.

kép:sciencemag.org

A víz pedig olyan kincs, aminek fontosságát csak akkor értjük meg, amikor más nincs. Ha gyorsanvégiggondoljuk, hogy mire is használjuk az ivóvizet, azt a vizet, ami milliók számára csak vágyálom lehet, akkor meg fogunk döbbenni. Isszuk és főzünk vele, ami teljesen rendben van. Ezenkívül öntüzünk is, ami szintén szükséges, de a fürdéshez, takarításhoz, az utca pormentesítéséhez, autómosáshoz, sőt, a toalett öblítéséhez is a kincset érő ivóvizet használjuk. Mindeközbenemberekmilliói kénytelenek kilométereket gyalogolni, majd akár 200 métert is leásni, hogy némi iható vízhez jussanak.

Nap és víz

Az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói egy igen elmés szerkezettel egycsapásramegoldották a két problémát, mindezt használható, családok számára is elérhető méretben, ami azonban ipari szinten is képes teljesíteni.

kép:qz.com

A szerkezetben kombináltak két technológiát: a napelemes energiatermelést, és a napkollektoros desztillációt. A találmány több szintes rendszer. A teteje egy 11%-os hatékonyságú napelempanel, mely alatt a napkollektoros rendszer helyezkedik el. A napelemek hulladékhője a kollektorba juttatott sós, vagy szennyezett vizet felmelegíti, elpárologtatja. A gőz egy membránon meg keresztül, majd újra lecsapódik, és ezt ismétli több szinten át, míg végül ivóvíz minőségben jelenik meg a szerkezet kifolyócsövénél, csak össze kell gyűjteni. A gép elfér egy hátsó udvarban, vagyis könnyen mozgatható, de ha kell, az ipari igényeknek is meg lehet feleltetni. A rendszer azért nagyon okos, mert úgy oldja meg a problémát, hogy közben semmilyen káros anyagot nem juttat sem a vízbe, sem a levegőbe, és külön energiabefektetést sem igényel. Vagyis megadja az áram jelentette luxust, és a tiszta víz jelentette életet. Erre pedig nagyobb szükség van a világban, mint valaha. A szerkezet áráról nem esett szó, pedig ez is fontos infó lenne, ha szeretnénk, hogy nagy tételbenterjedjen el a világban.

lead kép:bluedelaware.com

vízklímamelegemberenergianapélet