Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A klímakatasztrófa súlyosabb lehet - nem számoltunk az olvadékvízzel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tudósok egy csoportja, akik a jégolvadással foglalkoznak, úgy vélik, nem értjük pontosan, mit is eredményez a klímánkban az, ha elolvad a jégtakaró Grönlandon és az Antarktiszon.

Olvadás

Természetesen nem a teljes jégtakaró elolvadásáról van szó, hanem hatalmas mennyiségű olvadékvízről, mely jelenleg is az óceánba ömlik.

kép:physicsworld.com

A klímakatasztrófa, amit jelenleg is élünk, a káros gázok hatására jött létre, mi, emberek idéztük elő. Azonban a politika még mindig nem lép kellő erővel, nem elég hatékony ahhoz, hogy a párizsi klímacélokat tartani lehessen. Jelenleg a 3-4°C-os melegedés tűnik reálisnak, ami azonban már hatalmas gondokat jelent.

A legtöbb klímamodell megmutatja, mit eredményez majd a hőmérséklet emelkedése. Láthatjuk a szárazságot, a villámárvizeket, az erdőtüzek gyakoriságát, és persze a hatalmas viharokat is. De nem számolnak azzal, mit is okoz az olvadékvíz, mely ennél a hőmérséklet emelkedésnél márelképesztőmennyiséget képvisel.

Holnapután?

A nagy sikerű filmben az olvadékvíz végül a golf-áramlat leállását okozta. Az ok a tenger só-egyensúlyánakeltolódása, hiszen az olvadékvíz nem sós. Bár a film erős túlzásokkal élet, valami hasonlóról van szó. Az áramlat leállni ugyan biztosan nem fog, ám jelentősen lelassul. Ez az áramlat pedig egy szállítószalag, mely bizony komoly befolyást gyakorol az éghajlatra is.Egy igen összetett és bonyolult rendszerről van szó, de összességébenazeredmény az lesz, hogy Kelet-Kanada jelentősen melegedni fog, míg Északnyugat-Európa számolhat a jelentős lehűléssel.

kép:tvovermind.com

Ezzel természetesen még nincsen vége a veszélyeknek. Az olvadékvíz a tengerek szintjének emelkedését is jelentősen növeli. A szint emelkedése durva, tekintve, hogy a melegebb víz több helyet igényel a hőtágulás miatt- és a klímaváltozás a tengereket, óceánokat is melegíti -, ehhez pedig jön a milliárd liternyi olvadékvíz. A tengerszint emelkedése egyes területeken a szárazföldeket is elnyeli, mint a kis szigetcsoportok a Csendes-óceánon, míg az olyan területeken, mint a grönlandi partok a tenger visszahúzódik majd.

A modellt a tudósok aNatureszaklapban tették közzé, felhívva a figyelmet arra, hogy hiába látunk jó üzletet a jégmezők olvadásában - hiszen megnyit kereskedelmi útvonalakat, édesvízkészleteket és olajmezőket -, olyan veszéllyel állunk szemben, melynek egy része már most biztosan be fog következni, azt megállítani már akkor sem lehet, ha az emberiség károsanyag kibocsátása holnap nullára csökken. A zéró emisszióra azonban ettől még égető szükség van, hiszen azzal nem csak a klímakatasztrófát lehet mérsékelni, hanem a fent említett folyamatokat is, ami mindannyiunk érdeke.

lead kép:theverge.com