Június 16. Vasárnap, Jusztin

4 milliárd fa az év végéig!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Aklímakatasztrófamost zajlik. Ezzel sokkal inkább tisztában vannak azoknak az országoknak a lakói, akik a bőrükön érzik a hatásokat, akik nem csak a híradásokból értesülnek szörnyű eseményekről, vagy nem csak a nyári meleggel kell szembenézniük. Afrika országai közt szép számmal akad ilyen, és bizony tenni is akarnak ellene.

Etióp lépések

Etiópia a legtöbbünk tudatában valószínűleg az éhínségek kapcsán maradt meg. Pedig az ország gazdag kultúrával, etnikai sokszínűséggel és természeti értékekkel rendelkezik, amit sokkal kevesebben ismernek.

kép:bbc.com

Az országban a klímakatasztrófa erősebben van jelen, min sok más területen, mindenekelőtt a hosszú szárazságokkal. Ez pedig komoly élelmezési válságokat is okozhat, így az etióp vezetés mindenképpen tenni akar ez ellen. Ahogyan azt tudjuk, jelenleg az egyetlen igazán hatékony fegyverünk a klíma változása ellen a fatelepítés, így Etiópia is ezt az utat választotta. És ha már csinálják, akkor nem aprózzák el, hatalmas lépésekkel haladnak az erdőkkel borított ország képe felé, hiszen ahol erdő van, ott eső is van.

350 millió fa

Az erdősítés persze csak akkor ér valamit, ha az nagy tételben végzik, néhány ezer fa ugyanis nem jelent tartós megoldást. Ezt tudták az indiaiak is, akik még 2016-ban állítottak be rekordot azzal, hogy egyetlen nap leforgása alatt 50 millió fát ültettek el. ezzel akkor Guinness rekordot is felállítottak, és 800ezerönkéntes segédkezett benne.

kép:nytimes.com

Az Etióp kezdeményezés komolyságát mutatja az is, hogy az első faültetési akció során mintegy 1000 helyszínen dolgoztak az önkéntesek. Hogy minél többen eljöhessenek több iskolát és közintézményt is bezártak. Így pedig sikerült megdönteni az előző rekorder ültetési számát, és egyetlen nap alatt350 millió fát ültettek el. De ahogyan már írtuk, ez még csak az első lépés. Ez év végéig ugyanis az országban összesen négymilliárd fa kerül majd elültetésre, ami hatalmas szám, különösen a rövid határidőt tekintve.

Az ilyen, és ehhez hasonló erdősítési programok jelenthetik a reményt, hogy sikerül megállítani a klímakatasztrófát, mely mindannyiunk életét tönkre teheti.

lead kép:tellerreport.com