Június 24. Hétfő, Iván

Trump szerint feszültségkeltés - azért annak kicsit erős lenne

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Klímapánik. Álhírgyártás. Feszültségkeltés. Ismerősek a kifejezések? Sokan, sőt, egyre többen érzik úgy, hogy a média, és azon keresztül a hatalom igazából csak egy hatalmas üzletet akar nyélbe ütni azzal, hogy terjeszti: a Föld és az egész emberiség veszélyben van a klímaváltozás miatt.

Klímaegyezmény

A kétkedőket az sem győzi meg, hogy a világ országai egy asztalhoz ültek azért, hogy tárgyaljanak arról, mit kell tenni, hogy elkerüljünk egy katasztrófát. Pedig már ez is igen erőteljesen mutatja, hogy gond van. Sok ország önként vállat bizonyos dolgokat azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudja csökkenteni a szénlábnyomát.

kép:ourclimateourfuture.org

A cél a felmelegedést 1,5°C-on tartani az iparosodás előtti szinthez képest. Most az látszik elérhetőnek, hogy a 2°C-ot tartsuk, de ehhez is nagyon sokat kell tenni. És amíg vannak olyan vezetők, akik ellenzik ezeket a lépéseket, addig azoknak, akik tenni akarnak, nagyon nehéz dolguk van.

Önként

Az ENSZ főtitkára, Louis Alfonso de Alba bejelentette, hogy 80 ország önként kíván szigorítani azokon a vállalásokon, amiket eleve önként tettek meg. Azt nem pontosította, hogy mely országokról van szó, de már ez is igen nagy lépés.

A főtitkár kifejtette, hogy a tudományos világ már régóta figyelmeztette a vezetőket a bajra, de a lépések csak nemrégen kezdődtek el. Ezek a bizonyos lépések pedig kicsik, vagy maximum közepesek. Sajnos azonban most már ez nem elég, hiszen a tudományos világ erre is felhívta a figyelmet: most már drasztikusan kell változtatni, különben elkerülhetetlen lesz a katasztrófa, mely a globális felmelegedés miatt alakul majd ki.

kép:nypost.com

A vállalások szigorítása ezek szerint nem csak jó, hanem szükséges is, és el fog jönni az a pont, amikor a valóban drasztikus lépéseket is meg kell tenni. Hiszen azok az országok, melyek a plusz vállalásokat tették, nem kedvességből, hanem üzleti megfontolásbólcselekszenek. Ma már tudjuk, hogy a környezetvédelem jó üzlet, sőt, ahogy nő az emberek érdeklődése úgy lesz egyre jobb befektetés. Ez pedig mindenkinek jó, hiszen így a Föld élhető marad, a profit gyarapszik, és az élőlények is egy remélhetőleg szebb világban élhetnek, mint ahol most tartunk.

lead kép:newshub.co.nz