Június 24. Hétfő, Iván

Olcsóbb a megújuló, mint a legolcsóbb szén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás elleni küzdelem forgatókönyve a párizsi klímaegyezményben van lefektetve. Ezt kellene a lehető legjobban, pontosabban tökéletesen betartani ahhoz, hogy a klímaváltozás elfogadható szinten maradjon. Már önmagában ez is elkeserítő, vagyis, hogy nem az a cél, hogy ne történjen meg a változás, hanem az, hogy még elviselhető legyen, de eddigi életvitelünknek, energiatermelésünknek ára van.

Az ENSZ jelentése alapján ez a cél csak egyféleképpen valósítható meg, mégpedig akkor, ha 2050-re az emberiség co2 kibocsátása nulla lesz. Ez nem kis kihívás, hiszen energiaéhségünk egyre csak nő, az erdőket nem telepítik olyan iramban, ahogyan irtják (ráadásul a telepített erdő oxigéntermelése csak hosszú idő után lesz olyan, mint egy őserdőé). Ám a cél messze nem elérhetetlen, hiszen a világ változni akar, és ennek az akaratnak bizony látszik a lenyomata.

kép:energy.gov

Olcsó, olcsóbb, legolcsóbb

A szén használata azért volt jó, mert olcsó energiahordozók voltak. Bár ez relatív, hiszen akik kitermelik ezeket az anyagokat, főleg, míg kézi erővel tették ezt, valószínűleg másképp értelmezik az “ár” fogalmát. A piaci értékek azonban adottak, vagyis olcsó az energia. De nem annyira, mint például a földgáz, mely szépen lassan kiszorította a fekete aranyat, és átvette a vezető szerepet. Most azonban ez a trend is fordul.

A tiszta energiák iránti kereslet nő, nem is kis mértékben. Eleinte a beruházásokat, melyek ezeknek az energiáknak a kinyerésére irányultak, komolyan támogatták az államok, mára azonban a legtöbb területen ez megszűnt. Ennek ellenére gombamód szaporodnak a kitermelés helyek, ami annak a következménye, hogy egyre jobb üzlet a tiszta energia.

kép:blogs.ubc.ca

Ráadásul nem csak befektetésnek jó, nekünk, fogyasztóknak is olcsóbb lett - még annál is, mint amit a szakemberek vártak. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség adatai alapján ez a trend látszik, és tovább folytatódik majd. Az előzetes várakozások meghaladva, 2018ban13%-kal csökkent a tiszta energia ára 2017-hez képest. Ez pedig azt vetíti előre, hogy 2020-ra a szél és naperőművek termelte áram ára alacsonyabb lesz, mint a legolcsóbb szén földgáz, vagy éppen olajtüzelésű erőművekkel előállított energia.

Ha pedig ezekhez a trendekhez hozzávesszük azt is, hogy az innovációknak köszönhetően a kitermelt mennyiség egyre csak nő úgy, hogy ehhez nem kell nagyobb területet bevonni, akkor láthatjuk, hogy nem lehetetlen az ingyen energia kora sem.

lead kép:grist.org