Április 19. Péntek, Emma

Lebegő monstrumokkal termelnek energiát Skócia partjainál

Éghajlat
2019. június 15. 11:00
null

A szélturbinákkal az a baj, hogy igen sok helyet foglalnak, és jelenleg elég hangosak is. ráadásul a kifizetődő működéshez olyan helyet kell találni számukra, amely elég szeles ahhoz, hogy a turbinák szinte folyamatosan működhessenek. Minden itt felsorolt gondot meg lehet azonban oldani azzal, ha a telepet az óceán közepére tervezzük.

Nem olcsó, de jó!

Skócia partjainál kezdi majd meg a működését az első olyan szélturbina telep, mely nem szilárd talajon, hanem a tenger mély vizeifelett üzemel.

Ehhez természetesen néhány átalakítást kellett eszközölni a turbinákon, egyrészt, hogy az itteni heves szeleket bírják, másrészt, hogy a hullámok sejelentsenekszámukra gondot. A mérnökök azonban ezt a gondot áthidalták néhány okos megoldással.

kép:windpowerengineering.com

A turbinák magassága 175 méter, ami igencsakimpozánsméret. Ennek egy része, egészen pontosan 80 méternyi azonban a víz alatt helyezkedik el. Egy kiszélesedő, karcsú vázára emlékeztető részben végződnek, és itt van elhelyezve a súly is, mely egyenesben tartja a tornyot. Ez azonban még minid kevés lenne, így az aljzathoz kábelek rögzítik, melyek akár 700 méteres mélységig is lenyúlhatnak. Ezeket robot tengeralattjárókkal telepítik, így a turbinák márbiztonságosan, és egy helybenködtethetőek.

A teljesítményre nem lehet panasz

A tengerre telepített turbinák egy másik hátulütője, hogy jellemzően a teljesítményük kisebb, mint szárazföldi társaiknak. Most azonban ez sem igaz, mivel jelen esetben az 5 turbina 30 megawatt termelést érhet el, ami már nem marad el a szárazföldi lehetőségektől sem.


A tengeri telepítés, és az átalakított széltornyok komoly összegeket emésztettek fel, ezt a tulajdonosok sem tagadják. Ugyanakkor a tendenciák azt mutatják, hogy a szélenergia termelés egyre olcsóbbá válik, így aHywindnévre keresztelt telep is behozza majd a befektetést, sőt, jelentős összegeket termel majd.

A létesítés már folyamatban van, aparttól 25 kilométerre már elhelyezték az első tornyot. Amikor mind az 5 a helyére kerül, akkor 20 000 háztartás szükségletét lesz képes kielégíteni a telep.

kép:windpoweroffshore.com

Nem mindenki örül neki

A szélerőműveket a környezetvédők is üdvözlik, ám folyamatosan hangoztatják, hogy a telepítési helyükre nagyon ügyelni kell. Most is ezzel van gond. Bár gazdaságilag és esztétikailag is tökéletes terület a tenger felszíne, a madarak szempontjából nem az. A környezetvédők attól tartanak, hogy az egyenként 75 méteres lapátok madarak százai számára jelenthetik a biztos halált.

Az eddigi, szárazföldre telepített szélparkok is szedik áldozataikat, és a környezetvédők attól tartanak, hogy a nyílt vízen, ahol a madarak nem számítanak ilyen méretű, mozgó tárgyakra, a pusztítás jelentősebb lehet.

lead kép:aftenbladet.no

turbinavíztengerklímaenergiaszél