Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Közel Magyarországnyi területtel csökken naponta az Antarktisz nagysága

null

Az Antarktisz jege erősen olvad, de ezzel nem mondunk újat senkinek. Azidei évben azonban rekordméretűre zsugorodott, ami aggasztja a tudósokat, de nem tudják egyértelműen a klímaváltozás számlájára írni a dolgot.

Csökkenő jég

Kevesen tudják, de az összefüggő jégtakaró egy jelentős része nem kifejezetten vastag. Bár ezrelatív, a jég sok helyen 1 méter körüli vastagsággal rendelkezik, amin mozogni már nagy biztonsággal lehet,azonban az ellenállósága nem túl jó.

A jég elvékonyodásában nagy valószínűséggel közrejátszik a klímaváltozás is, de az is igaz, hogy az 1 méteres vastagság nem ritka, és nem is meglepő. A gondot nem is a jég alakulása jelenti, sokkal inkább az időjárás.

kép:scinexx.de

Akkor most aklímaaz oka, vagy nem?

Az Antarktisz felettdúló viharok régen sem voltak enyhe szellők, az utóbbi időben azonban hatalmas energiával pusztítanak. Ráadásul a viharok meleg levegőt, és nagy erejűszeleket is magukkal hoznak, ami miatt a jég sérülése jelentőssé válik.


Az 1 méteres vastagság ugyanis kevés ahhoz, hogy ellenálljon a felkorbácsolt víz, és a szelek tombolásának, ígydarabolódik, és hatalmas területek válnak re róla. De ez talán így nem is mond sokat, ám ha azt is hozzátesszük, hogy a leválások naponta 75 000 négyzetkilométert tesznek ki, akkor a szám már igencsak megdöbbentő (összehasonlításképpen hazánk területe 93 030 négyzetkilométer).

A tudósok. Bár erősen sejtik, hogy a klímaváltozás állhat a heves viharok kialakulásának hátterében, ezt nem tudják biztosan állítani. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat. A jég méretét csak az utóbbi 40 évben van lehetősége vizsgálni a tudományos világnak, köszönhetően a műholdak képeinek. Ez az időintervallum azonban nem teszi lehetővé, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, emberi tevékenység következményéről van szó. Hiszen a jég méretének változása lehet természetese jelenség is, mely nagyobb idősávban történik, mint amit a tudósok feltérképeztek.

kép:gruene-bundestag.de

Nem tudnak biztosat

Mindenkit foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon mi lesz a sorsa a jegeskontinensnek, eztazonban nagyon nehéz lenne megmondani. Ahogyan azt sem tudják biztosan, hogy a mostani csökkenés az ember befolyására jött-e létre, így azt sem lehet előre jelezni, hogy a klímaváltozás milyen hatást fog gyakorolni erre a területre.

Ahhoz, hogy legalább hozzávetőleges képet lehessen festeni, illetverá lehessen mutatni azantarktiszijég olvadásának hatásaira, és miértjeire mindenképpen kiterjedtebb és alaposabb vizsgálatoknak kell alávetni a területet, és a jelenséget magát.

lead kép:spektrum.de