Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Csúcsra járatva kell napelemfarmot működtetni, de nem akárhogyan

null

Hogyan lehetkimaxolniegy energiafarm környezetkímélő voltát? Kína nagyon jól tudja erre a választ, és mindent meg is tesz, hogy egyre több zöld projektet valósítson meg!

Úszó napelemek

A dupla zöldítés egyszerű: telepítsünknapelemfarmotegy tó vizére. Hogy ez mitől olyan zöld?Nostermészetesen első körben már maga a napelemfarm is zöld, hiszen megújuló energiaforrást hasznosít. Azonban azt tudni kell, hogy a napelemek sem örök életűek. Ahhoz, hogy az az elképesztőintenzitásúenergiát képeseklegyenek hasznosítani, ami a Napból érkezik, folyamatosan hűteni kell őket, ellenkező esetben az alkatrészek sérülnének, és a napelem tönkremenne. Vagyisa hűtésről gondoskodni kell, ami nagy fejtörés, és komolya beruházás egy napelemfarmnál. Már persze abban az esetben, ha az nem egy tó vizére épül. Ha igen, akkor a hűtés mellé tehetünk is egy pipát, hiszen a víz elvégzi ezt a munkát! Sőt! A napelemek, mivel árnyékolják a tó felszínét, csökkentik annak párolgását is, de nem árnyékolnak annyira, hogy az hatást gyakorolna a tó élővilágára.

kép:seaflex.net

Vagyis az úszó napelemek nem csak többszörösen zöldek, de még gazdaságosak is, hiszen a hűtőrendszert a természete adja, a karbantartásígy lényegesen egyszerűbb és olcsóbb is.

Ha már lúd…

Ha már az úszó napelemfarmok ilyen gazdaságosak, akkor Kína elve ez: telepítsünk belőlük sokat! Plusz pont, hogybányatavakatcéloznak ezzel a kezdeményezéssel, vagyis az azelőtt szénbányaként erőforrást biztosító, de közben kimerült, beomlott vagy egyszerűen csak elhagyott helyek feltöltődtek esővízzel, így alkalmasak a megújuló energiatermelés talajának is. Arról már nem is beszélve, hogy egy ilyenfarma szárazföldön értékes termőterületeket venne le, esetleg erőd részek esnének áldozatul az energiatermelés kényszerének.

kép:spectrum.ieee.org

Kína nem titkoltan törekszik arra, hogy a megújuló energiaforrások kihasználásának tekintetében a világ vezető hatalma lehessen. Ez persze nem pusztán a környezetvédelemről szól, hosszútávon nagyon is komoly gazdasági előnyöket rejt magában, vagyis a pénz befektetése nagyon is megtérül majd.

lead kép:ciel-et-terre.net