Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Bécs, a haragoszöld város

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Megérkezett végre a nyár, el lehet tenni a vastag kabátokat, sőt, már a kisebbeket is, a pulcsik is mehetnek a fiók mélyére. A meleg mindenkinek nagy örömet okoz, addig a pontig, míg nem forrósít fel mindent. Ez különösen a városban élők számára jelent kihívást, hiszen a rengeteg beton jelentősen megemeli az egyébként is magas hőmérsékletet.

Város és nyár

A betonnal persze más baj is van. Annyira képes felforrósodni, hogy megolvad tőle a papucs. És mi még jól járunk, mert maximum cipőt kell cserélnünk, de a kutyák, macskák, más állatok bizony komoly égéseket is szenvedhetnek. A forró beton pedig visszanyomja a meleget a levegőbe, fokozva ezzel a hőérzetet, elviselhetetlenné téve a nyarat a városokban.

kép:euro-t-guide.com

Persze lehet építeni tetőket, árnyékolókat, ki lehet helyezni napernyőket, de a helyzeten jelentősen nem változtatunk vele. Sajnos ugyanis az árnyékolás - bár abban segít, hogy ne forrósodjon fel a beton – a levegőt nem hűti. Illetve dehogynem, de ehhez természetes árnyékolók kellenek, vagyis fák. Ha ugyanis ezek alatt állunk meg, akkor nem csak a beton nem lesz forró, de akár 4-5°C-kal is hűvösebb lehet, hiszen a fák párologtatnak (ráadásul tisztítják a levegőt, megkötik a port és oxigént termelnek). Ezértkell, vagy inkább kellene minden városnak erőteljes faültetésekbekezdenie, hiszen így a nyarak is elviselhetőbbek lehetnének.

Bécs

Igen, újra az egyik legélhetőbb város lép nagyot. A vezetés ugyanis 8 millió eurós költségvetést ítélt meg arra, hogy további fákkal hűsíthessék a várost. Erre szükség is van, hiszen az utóbbi években a nyári átlaghőmérséklet a betonfalak között az osztrákoknál is megemelkedett, méghozzá 2°C-kal.

kép:en.wikipedia.org

Jelenleg mintegy 480 ezer fa található a fővárosban (ezt meg sem közelíti a budapesti fák száma), melyet most jelentősen bővíteni fognak. A fák ültetésével kívánják elérni, hogy a városi emberek számára a nyár is élmény, ne pedig kín legyen. Persze több kiemelten hasznos hozadéka is van a projektnek: javul a levegő minősége, csökken a zajszennyezés, javul az emberek közérzete, és nem utolsó sorban növekszik a biodiverzitás a városban, hiszen az állatoknak is élőhelyeket teremtenek.

lead kép:epepa.eu