Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Az égben érdemes szélenergiát termelni!

Éghajlat
2019. június 03. 08:00
null

Arról már volt szó, hogy a szélerőművek nem jelentenek komoly fenyegetést a madarakra nézve, legalábbis messze nem akkorát, mint az ablaküveg, vagy éppen a macskák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének hátrányai a mostani technológiának, amiket ki kell küszöbölni. Például lebegtetéssel.

Szelet, mindig

A nap és a szélerőművek is, bár tiszta energiát termelnek, önmagukban még nem jelentenek megfelelő megoldást az emberiség energiaigényének kiszolgálására. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem áll rendelkezésre állandóan sütő Nap, vagy folyton fújó szél. Érthetőbben: az energiaellátás nem folyamatos, és a szabályozása sem olyan egyszerű, mint a szén, vagy az atom esetében.

kép: news.mit.edu

Ahhoz, hogy ezt át lehessen hidalni két irányba is lehet lépkedni. Az egyik értelemszerűenegy olyan rendszer kiépítése, mely kellő mennyiségben képes tárolni az energiát. Ennek nehézsége abban rejlik, hogy igazán jó energiatároló anyagot egyelőre nem találtunk, és az építés és működtetés is bonyolult, drága, körülményes.

A másik lehetséges irány, hogy maguk az erőművek lesznek képesek tárolni az energiát, vagy rájövünk arra, hogyan süthet állandóan a nap.

Állandó szél

Az állandó napsütés az űrből érhető el, erre is vannak már kezdeményezések, de valamivel egyszerűbben kivitelezhetőnek tűnik az, ha a Földön maradunk. Ebben az esetben a szél lehet a megoldás, mivel az a föld közelében egészen másképpen viselkedik, mint néhány 100 méteres magasságban.

kép:energydigital.com

Nem új keletűaz ötlet, hogy papírsárkányokhoz hasonlóan lebegő szélturbinákkal lehessen elektromosságot termelni, de most már úgy tűnik, hogy az EU is lát bennük fantáziát. Ez nem is csoda, hiszen a magasabb régiókban fújó szelek nem csak gyorsabbak, hanem lényegesen tartósabbak is, vagyis ezzel megoldható lenne a rendelkezésre állás problémája. A földön sem foglalnak akkora helyet, hiszen “csak” a tartózsinórokkal kell számolni, és így a madarakra sem jelentenek különösebb veszélyt, hiszen a zsinórok nem mozognak folyamatosan. A lebegő szélturbinák komoly előrelépést jelenthetnek az alternatív energiatermelésben éppen úgy, ahogyan a tengeri szélfarmok is, ahol a szél szintén sokkal tartósabban van jelen.

lead kép:energy.gov

turbinaklímamagasemberenerhiaszél