Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A természet okozza a klímaváltozást?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatban nagyon sokan vélekednek még mind a mai napig úgy, hogy egy természetesfolyamatról van szó, amit az ember maximum felgyorsíthatott, de kiváltani semmiképp sem válthatta ki. Egy új tanulmány ezt vizsgálva az óceánok felelősségét firtatta.

Természetes vagy nem?

Tudományos körökben is létezik az a feltételezés, mely szerint a globális középhőmérsékleti változásoknak a mozgatói között vannak olyan rejtett erők, amikkel eddig nem számoltunk. Amennyiben pedig ez igaz, akkor az is kiderül, hogy a szénerőművel, a benzin, gázolaj vagy földgáz nyugodtanpumpálhatóaka légkörbe, mert maximum fokozni képesek az eleve megjelenő folyamatokat, kiváltani azonban nem.

kép:phys.org

Az Oxfordi Egyetem kutató éppen ezért tanulmányt készítettek, melybe bevonták az emberi tevékenységgel összefüggő üvegházhatású gázkibocsátás mellett a vulkánkitörések, a napkitörések, illetve a légszennyezettségi csúcsok adatait is. Ezzel láthatóvá válik, hogy az igen lassú óceáni ciklusok milyen hatást gyakorolnak a Föld hőmérsékletére. Hiszen nekik tulajdonítják sokan a természetes felmelegedés vagy lehűlés folyamatait, vagyis értelemszerűena mostani klímaváltozást is a számlájukra írják.

Jó és rossz hír

A jó hír a kutatás kapcsán az, hogy az óceánoknak nincsen hatása a globális felmelegedésre, vagyis ezt az ember generálja. Hogy ez miért jó hír? Azért, mert azt mutatja, hogy ha drasztikusan képesek vagyunk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásunkat, akkor a folyamat megáll, azt nem viszik tovább a természet erői. Legalábbis egyelőre.

kép:bbc.com

A rossz hír pedig igazából ugyan az, mint a jó, vagyis, hogy a globális felmelegedés mértéke is kifejlete egy az egyben rajtunk múlik. Ez pedig azért elkeserítő, hiszen egyelőre nem az a jellemző, hogy a politikai döntések visszatükröznék azt a méretű elszántságot, ami ennek a katasztrófának a megállításához szükséges.

A lépések megtétele viszont egyre sürgetőbb, hiszen most még nem viszik tovább a folyamatot a természet törvényei, ellenben nemsokára már nem leszünk képesek megálljt parancsolni a változásnak. A tengerszint emelkedése, az elsivatagosodás, vagy éppen a rendszere áradások mind következményekkel járnak, amiket sokszor nem akarunk meglátni, pedig ettől még megtörténnek, és nekünk kell azokhoz a kifejezetten nehéz körülményekhez alkalmazkodni, amit nemtörődömségünk okoz.

lead kép:oceanprosperityroadmap.org