Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A rizses hús a legrosszabb klímakaja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás egyik fú mozgatórugója az étkezés. Na nem az a baj, hogy sok szén-dioxidot lélegzünk ki evés közben, hanem az, hogy az étkezési kultúránk sokszor nem veszi figyelembe azt, hogy mekkora is az ökológiai lábnyoma

A nagy mumus tehenek

Azt ma már tudjuk, hogy az állattartás bizony nem tesz túl jót a bolygónak. Mármint az a méret, amit jelenleg az emberiség képvisel biztosan nem. Azon túlmenően, hogy sokszorembertelenkörülmények közt tartják a haszonállatokat, az általuk kibocsátott metán komoly gondot jelent a globális felmelegedés elleni harcban.

kép:garden.lovetoknow.com

Egészen pontosan az élelmiszer termelésben azállattartásbólszármazik azüvegházhatásúgázok 60%-a, ami hatalmas arány. Nem is csoda, hogy erősen próbáljuk csökkenteni ezt a számot, akár aműhúsbevetésével, akár a kevesebb hús fogyasztásával, vagyavegetáriánus étrenddel.Demint sok esetben, most sem látjuk a teljes képet, hiszen nem a hús az egyedüli mumus a klímaváltozás fokozásában.

Tradíciók

A rizsről sokkal kevesebb szó esik, pedig kellene róla beszélni, hiszen azEnvironmentalDefenseFundnevű nonprofit szervezet is rámutatott tanulmányában: éves szinten ennek a növénynek a termesztése 1200 szénerőmű szennyezésével ér fel.

A rizs termesztésénél azárasztásosmódszert alkalmazzák, mert gátolja a gyomnövények fejlődését. Ez már önmagában is hatalmas mennyiségű vizet igényel, amiből ugye nincsen túl sok, de emellett a vízben lévőmikroorganizmusoklebontják a talaj szerves anyag tartalmát, amivel metánt állítanak elő. Ezt a növényt azonban nem lehet egy tollvonással kivenni a hétköznapi ételek közül, hiszen egészÁzsiábanigen nagy kultúrája van a fogyasztásának.

kép:sciencenordic.com

A megoldás a termelés módszerek átalakításában rejlik, így az ENSZ is ösztönzi a gazdákat akiszárításosmódszer használatára. Itt az árasztás és szárítás váltakozik, de megvan a maga hátulütője is. Ha ugyanis nem megfelelő időben reagál a gazda, akkordinitrogén-oxid szabadul fel, ami háromszor rosszabb a szén-dioxidnál. Ráadásul a módszer sokkal több vizetigényel,vagyisha megoldás is, akkor is csak időleges lehet, hiszen cseberből vederbe kerülhet miatta az emberiség.

lead kép: