Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Több állam is visszautasítja a vizek hathatós védelmét az EU-ban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az EU lépeget előre, már ami a klímaváltozás elleni intézkedések körét illeti. Most is tettek egy igen nagy lépést, ami azonban veszélybe kerülhet az ipar lobbistái miatt. Pedig a cél egyértelműen mindenki érdeke: a tagállamoknak 2027-re garantálniuk kellene, hogy vizeik jó állapotban legyenek.

Miért?

A vizek állapota létkérdés. Ez pedig egyre inkább szó szerint kell érteni, hiszen ahogyan nő a szárazság a világban, úgy döbbenünk rá: messze nincs annyi vizünk, mint amilyen mértékben szennyezzük és pazaroljuk.

Minkét részlet nagyon rossz, de a pazarlás főleg a lakossági fogyasztók révén valósul meg, arra figyelemfelhívó kampányokkal lehet reagálni, nem rendeletekkel. Jelen esetben tehát az EU a vizek szennyezése ellen szeretne fellépni, illetve azért, hogy az ivóvíz felhasználása a lehető leggazdaságosabban ésésszerűbbentörténhessen. Ezen nincs is mit magyarázni, egy tökéletesebb világban ennek a rendeletnek fel sem kellene merülnie, hiszen ez mindenki számára alapelv lenne.

kép:access-irrigation.co.uk

Lobbi

Ésszerűnekésszerű, csak éppen nem jó befektetés. A lobbisták most azt akarják elérni, hogy híguljon a rendelet, sokkal nagyobb mozgásteret engedve az ipar számára, és alacsonyabb költségeket róva arra. Őszintén szólva, ezzel sem nagyon lehet vitatkozni, hiszen mindenki szeretné a saját érdekeit érvényesíteni. Ebben az esetben azonban ez a bolygó, így mindannyiunk érdekeivel ellentétes.

A rendelkezés egyiksarkalatospontja, hogy hatalmas pénzügyi terhet róna a szennyező vállalkozásokra, hiszen a szennyezés kompenzálásának, takarításának és helyreállításának költségeit is nekik kellene állni. Ez pedig sok esetbendollár milliókat, akár milliárdokat is jelenthet, amit persze a cégek nem akarnak elvállalni. A lobbisták pedig támogató országokra is találtak, Németország, a Benelux államok és Finnország csoportjában.

kép:evaglara.wordpress.com

Az ellenzők szerint a rendelkezés súlyosan negatív hatás gyakorolna a befektetésekre, ami igaz is, csakhogy nemigen van más lehetőségünk. A vizek ugyanis erősen szennyezettek, a szárazság pedig nem hagy nekünk kiutat: vagy megóvjuk, és tisztán tartjuk, amink van, vagy szomjan halunk, illetve nem tudunk majd öntözni. A szakértők rámutattak, hogy már most is van olyan terület - az Ibériai-félsziget - mely a mostani vízhasználati gyakorlattal felélitartalékait, mire az igazán nagy szárazságok jelentkeznek.

lead kép:heritagevillagewater.com