Május 26. Vasárnap, Evelin

Szeretne tenni a klímaváltozás ellen? Itt egy végtelenül egyszerű lehetőség!

null

Nagyon sokan vagyunk úgy a környezetvédelemmel, hogy szeretnénk segíteni, de nincs pénzünk a támogatásra, és nincs időnk az önkéntes munkára sem. Ez sajnos hazánkban nagyon jellemző, és akármennyire is fájó, érthető.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy abszolút semmi esélyünk segíteni. Egyes cégek vezetői felismerték azt, hogy úgy is lehetnek nagyon (de tényleg nagyon) gazdagok, ha a társadalmi felelősségvállalásuk jelentős. Ezek közé a cégek közé tartozik az Ecosia nevű böngésző fenntartója is.

kép:hu.pinterest.com

A böngésző 2009 óta létezik, bár nem sokat hallottunk róla. Pedig érdemes rájuk odafigyelni, mivel nem titkolt céljuk, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen. Christian Koll, a cég vezére elmondta, hogy utazásai során rájött arra, hogy mekkora jelentősége van a fáknak a klímaváltozás megállításában. Nem csak azért, mert oxigént termelnek, hanem mert hozzájárulnak a vízkörforgás fenntartásához, az árnyékuk lassítja a párolgást, és pótolhatatlan szerepet töltenek be a közösségek életében is.

Fákat azonban jellemzően akkor említünk, ha a kitermelésről, az erdőpusztulásokról, vagy erőtüzekről van szó. Az Ecosia éppen ezért úgy döntött, hogy becsempészi a környezetvédelmet és a fákat a milliárdokat forgató keresőmotor iparba. Bár valószínűleg a becsempészi kifejezés nem egészen helytálló, sokkal inkább a letarolja lenne az ideális. A cégvezér ugyanis a kereső számára hasznot hajtó reklámok, illetve az azokból származó bevételek 80%-át(!!!) fordítja a klímaváltozás megállítása elleni harcra, azon belül is a faültetésekre.

Nem csak üres beszéd

Jelenleg a cégnek több projektje is fut, és nem adják a pénzt olyan könnyen. Amellett, hogy helyi munkásokkal kell a munkát elvégeztetni, tisztességes béreket is kell nekik adni, valamit a faültetés folyamatát is szigorúan ellenőrzik. A jelenlegi két legnagyobb kezdeményezés, amelyet az Ecosia védnököl, Burkina Faso erdejeinek újratelepítése, valamint a madagaszkári biodiverzitás visszaállítása érdekében kezdeményezett különböző fafajok visszatelepítése a szigetre.

kép:coolerlifestyle.com

Ha szeretne segíteni, más dolga nincs, mint az Ecosia keresőmotort használni, mely egyébként a Microsoft Bing, és a saját algoritmusát is használja. A Google Chrome rendszeréhez bővítmény formájában is hozzá lehet adni, és csupán a nagy Google feliratról kell majd lemondanunk. Cserébe azonban hozzájárulhatunk, ha csak közvetve is, ahhoz, hogy a Föld újra, valóban zöld bolygó lehessen.

lead kép:lanuovaecologia.it