Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ott is számítanak a napenergiára, ahol a tél hosszú, és sötét

Éghajlat
2019. május 16. 08:00
null

A napelemek terjedése megállíthatatlan, szerencsére. Még olyan területeken is igaz ez, ahol nem feltétlenül a Nap energiája jelenti a legjobb megoldás a megújulók alkalmazására. Ez azonban senkit nem állít meg, ha komolyan veszik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Még a svédek is

A svédek nem csak furcsa ételeikről,vodkájukról,vagy fantasztikus oktatási rendszerükről ismertek, legalábbismostmárnem. Céljuk ugyanis egy elitklubbhozvaló csatlakozás, a gigawattosokhoz. Igaz, kissé esetlen a név, ettől függetlenül azonban szinte biztos, hogy minden nemzet szívesen csatlakozna hozzájuk. Ehhez nem is kell már, mint akkora napelemkapacitás, mely már gigawattokban mérhető. Ez azonban se nem olcsó, se nem egyszerű.

kép: sciencenordic.com

Svédország esetében ráadásul azzal is számolni kell, hogy a napsütés egy kicsit másképpen alakul éves átlagban, mint például itthon. Hazánkban megszokhattuk, hogy ha csak nem felhős az ég, akkor télen is szikrázó napsütéssel lehet számolni, igaz, rövidebb ideig, mint nyáron. Az erősen északi területeken azonban a napsütés télen nem jellemző. Bár nincs fél évig s9tét, de a legrosszabb időszakokban a nap inkább csak a horizonton dereng, de arra biztosan nem alkalmas, hogy számottevő energiát lehessen vele termelni.

Miért a nap?

A svédek esetében a szél és a vízerőművek egyértelmű előnyben vannak a napenergiával szemben. Ennek oka nem csak a már említett téli időszak, hanem az emberek elutasító hozzáállása. Tény, hogy nem éppen a leg költséghatékonyabb egy olyan napelemfarm, ami csak fél évig képes az energiatermelésre, hiszen a kiépítési és fenntartási költségei tetemesek. Ráadásul az energiát el is kell juttatni az emberekhez.

kép:managenergy.net

A vezetés mégis számol a napelemek jelentette áramtermeléssel. 2045-re az ország szeretné elérni, hogy a megújulók kiszoríthassák a szenet az energiatermelésből. Ehhez pedig minden lehetőséget meg kell ragadni. Ekkora nagyjából 160TWhenergia termelésével számolnak, melyből a legpesszimistább becslések szerint 5, míg a pozitív szemlélet szerint akár 20TWhenergiát a napelemek termelnek majd meg. Ez igen nagy szám, vagyis olyan megoldást kell találni, mely vonzóvá teszi a napelemeket a lakosság számára is.

Ennek egyetlen reális lehetősége, ha a napelemkapacitást közvetlenül a házakra telepítik. Ez olcsóbb is, könnyebb is, mint a szélerőművek telepítése, így a lakosság is örömmel fogadhatja. Igaz, még ekkor is ott a megoldandó kérdés, vagyis az ingadozó áramtermelés. Ennek stabilitása és a rendszer rugalmasságának kiépítése megdobja a költségeket, de ez sem számít, a napelemeknek helye van egy olyan országban, melynek valóban célja a szén kivezetése, még akkor is, ha nem ez a legtökéletesebb megoldás, hiszen így is megújulókhoz nyúlhatnak.

lead kép:twitter Sweden.se

vízSvédországnapelemenergiaszélNap