Július 18. Csütörtök, Frigyes

Nagy Britanniában megvalósult az álom - legalábbis egy ideig

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nincs kifejezetten jó idő, sem nálunk, sem Európában máshol. Különösen igaz ez azoknak az országoknak az esetében,amelyekegyébként sem büszkélkedhetnek olyan csodálatos klímával, mint mások, például Nagy Britannia.

Erős szelek

A Brit partoknál jellemzően fúj a szél. Ezen nem is csodálkozik senki, sőt, inkább kihasználják a kínálkozó lehetőségeket, és annyi szélerőművet telepítenek, amennyit csak tudnak. Ez az oka annak, hogy a világon jelenleg a sziget országnak van a legjelentősebb szélerőmű parkja.

kép:powerengineeringint.com

Hogy ez miért is fontos? Természetesen az energiatermelés miatt, hiszen így lehetőségük van arra, hogy igen nagy szeletet azenergiamixükbőlmegújuló lehetőségekkel váltsanak ki. Ez egyrészt jó a világnak, a gazdaságnak, az emberek pénztárcájának, és persze az államnak is. Vagyis jelen esetben valahol még örülhetünk is annak, hogy nem szép az idő.

Le a szénnel

Azért azt tudni kell, hogy az angolok sem mindig voksoltak a szélre. 6 évvelezelőttta teljes energiatermelésük mintegy 40%-át bizony itt is a szén adta. De ez régen volt, legalábbis, ha azt nézzük, mekkora utat járt be az ország. Jelenleg ugyanis 5% körül mozog ez az arány, ami azért nem kis teljesítmény.

De ez azért önmagában még mindig kevés lenne, ha azonban azt is eláruljuk, hogy eddigi rekordjuk alapján egyszer már sikerült 90 órán keresztül teljes egészében leállítani a szénerőműveket. Most pedig, a szeles időnek köszönhetően öt teljes napon át az országnak nem volt szüksége a szénerőművek által előállított elektromosságra, mivel aztmegtermeltéka turbinák.

kép:gov.uk

A teljes igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ez nem azt jelenti, hogy Nagy Britannia most 5 napig energiatermelés közben kizárólag a megújulókra támaszkodott volna.Ilyenkois üzemeltek mind az atomerőművek, mind pedig a földgáz felhasználása, vagyis a károsanyag - kibocsátás nem állt le attól, hogy ideálisak voltak a körülmények a megújulókkal való áramtermelésre. Ehhez még nagyon sok fejlesztésen kell átmennie mind az elektromos hálózatnak,, mind pedig az energiagazdálkodásnak, de az már hatalmas eredmény, amit a brit hálózatot kezelő vállalat állt, miszerint 2025-re az ország képes lesz teljesen lemondani a szénerőművek jelentette támasztákról.

lead kép:yahoo.com