Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Lényegesen rövidebb munkaidőt javasolnak a tudósok a klímaváltozás miatt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Meglepné, ha kiderülne, a klímaváltozás elleni küzdelem egyik eszköze valami olyasmi, amire szinte mindenki vágyik, aki dolgozik. Kiderült ugyanis, hogy a kevesebb munkaóra kifejezetten jót tesz a bolygónknak.

Hallgassunka tudósokra

Bizony, ilyen irányú kutatások is folynak, így ma már tudjuk, hogy a munkánknak, illetve a világ minden munkájának milyen hatása van a klímára. Az eredmény pedig az, hogy nem éppen jó. A sok munka sok utazással jár, nincs időnk dolgokra, így állandóan rohanunk, ami bizony globális hatásokkal is jár.

kép:sporis.net

Ha kevesebbet dolgozunk, akkor kevesebbet kell utaznunk is. A munkaidő 1%-os csökkenése a szénlábnyom 1.46%-os csökkenését eredményezi. Ha többidőnkmarad önmagunkra, akkor kevesebbet stresszelünk, kevesebb vegyi anyaggal kell fenntartani az egészségünket, lesz időnk főzni, és nemvásárolunkolyan mennyiségben műanyagot sem,hiszennem kell előre gyártott ételekkel beérnünk. Sőt, mivel kevesebbet termelünk, így az áru is kevesebb lesz, jelentősen csökkentve ezzel a túlfogyasztást is, arról nem is beszélve, hogy a mentális egészségre milyen fantasztikus hatást gyakorol a kevesebb munka.

Kevesebb, kevesebb, de mennyivel?

Most kapaszkodjon meg: a tudósok szerint a legideálisabb megoldás a bolygó és az emberek egészségének szempontjából a 9 órás munkahét lenne. Igen, jól olvasta, hetente 9 óra, vagyis nem egészen 2 óra munka naponta.

Mielőttelkezdeneörömtáncot járni, azért azt el kell mondani, hogy ennek igencsak kicsi az esélye, bármennyire is jó lenne. Azonban a négy napos munkahét nagyon isreális lehetőség,és az USA egyik államában Utah-ban a gazdasági recesszió után próbálkoztak is vele. Meglepő módon a termelékenység sem esett vissza, és a cégek bevételein sem érződött meg a nagynak ítélt változás. A rövidebb munkahéttel ugyanis jelentősen nőtt a produktivitás.

kép:qsaudi.com

A klíma szempontjából az atipikus foglalkoztatások lényegesen jobbak, mint a 8 órás munkarend a munkahelyünkön. Ráadásul bizonyítható, hogy azokban a munkakörökben, ahol az atipikus foglalkoztatás megvalósítható, nem jelent visszalépést sem a produktivitásban, sem pedig a bevételekben, ellenben a kiadási oldalt erőteljesen megnyirbálja, hiszen nem kell olyan sokat az irodában lenni, utazni, költség téríteni, menzátfenntartani,stb.

lead kép:flexjobs.com