Június 13. Csütörtök, Anett

Különleges napenergia kinyerési módszer, ami egy magasabb szintre emelheti a tiszta energiák használatát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A megújuló energiákra való áttérés nem csak szükségszerű, hanem elkerülhetetlen és egyre sürgetőbb is. Mindezek ellenére vannak ellenzői ennek a megoldásnak, és az okok is tökéletesen érthetőek. Most azonban felcsillant egy reménysugár.

Mi a gond?

Mi lehet a gond a tiszta energiával? Alapvetően magával az energiával semmi, ellenben a rendelkezésre állás már más tészta. Az olaj ugyanis ott csücsül a hordóban, és akkor használunk belőle, amikor éppen kell. Szélcsendben, éjjel, akármikor. A Nap és a szél azonban nem ilyen, ha éppen van,akkornagyon jó, ha nincs, akkor viszont gond van.

kép:climatekids.nasa.gov

Erre keresi a megoldást a világ összes akkumulátorgyártója, hogy hogyan lehetne akkora mennyiségben tárolni az energiát, hogy a rendelkezésre állás már ne jelentsen gondot, vagy éppen készleteket lehessen belőle felhalmozni. Ettől ugyan még messze vagyunk, de ma már létezik olyan megoldás, mely kielégítheti a rendelkezésre állási igényeket, egy kis fejlesztéssel, akár egy-két éven belül

Nap és hő

A Nap energiájának kinyerése nem csak a napelemeken keresztül történhet. Ezek a panelek a beérkező fényt képesek elektromossággá alakítani, ami egyben a hátrányuk is, hiszen éjjel is használunk energiát, ellenben olyankor nem süt a nap.

Azonban a Nap nem csak fényt, hanem hőt is lead, ami összegyűjthető. Erre anaphőerőművek alkalmasak, amik meglehetősen egyszerű alapelven működnek: tükrök segítségével koncentrálják a fényt egy pontra, ami irtózatos hőt termel, mely energiává alakítható.

kép:eco-business.com

Létezik is ilyen erőmű, nem is egy, mégsem tökéletesek, hiszen fenntartásuknak hatalmas a vízigénye. Ennek oka, hogy a telepítési helyek jellemzően a sivatagok közelében vannak, hiszen így optimalizálható az energiatermelés. De még abban az esetben is, ha a sivatag a közelben sincs, a tükrök akkor is nagyon porosak lesznek, ami jelentősen rontja a hatékonyságukat. A lemosásuk pedig nagyon vízigényes, és az energiatermelésért cserébe ma már tudjuk, hogy nem adhatunk több vizet, hiszen abból sincs elég.

Hogy akkor miért nem inkább a napelemekkel foglalkozunk? Azért, mert anaphőerőművek képesek az energia tárolására is, vagyis éjszaka ishasználhatóak, minden gond nélkül. Ez pedig azt jelenti, hogy hatalmas potenciál van bennük, vagyis a tudósok dolgoznak azon, hogy megoldják a vízfelhasználás kérdését. Egy új eszköz - egyelőre kézi működtetésű - ultrahangos tisztítást tesz lehetővé, ami a minimálisra csökkenteni a vízigényt - emellett pedig a porfogó fal állítása is nagyban segíti az elképzeléseket. A tesztek során azt vizsgálják, hogy az energiabefektetés, amit a gép üzemeltetése igényel, megéri-e a spórolással összevetve. Ha igen - és az eddigi eredmények erősen ezt támasztják alá - akkor már ebben az évben megkezdődhetnek a mérnöki feladatok, hogy a rendszert automatizálni lehessen. Ez pedig hatalmas lökést adhat a tiszta energia termelésének.

lead kép:en.wikipedia.org